The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Yonder
Graftings
(Rootsy.nu)

Pris: 89 SEK

Det kan inte hjälpas. När man ska försöka beskriva Yonder och deras musik dyker det ofrånkomligen upp bilder från den kulinariska världen. Metaforer som rymmer vällagrade viner, långkok och soul food är inte bara uttjatade och lätt patetiska. De är också otillräckliga. Och när nu Yonder valt att kalla sitt tredje album »Graftings« (ympningar) är det frestande att börja pladdra om ympade fruktträd och solmogna frukter också. Men Yonder förtjänar bättre än så.

På »Graftings« vidareutvecklar Yonder den musikaliska idé de formulerade redan på debuten 2007. I botten finns countryblues, oldtime och gospel från förkrigstiden och till det lägger de svensk folkton. Så enkelt är det på pappret. Men Yonders magi ligger i det faktum att de utifrån dessa relativt enkla beståndsdelar skapar något helt eget. Oavsett om låtarna de spelar är traditionella eller nyskrivna. För inte lyssnar man på Yonder och tänker »oj, vilket bra bluesband« eller »coolt, de kan spela svensk folkmusik också«. Nej, Yonder drar dig sakta men säkert in i sitt egna gräns- och tidlösa musikaliska universum där det ryms både när och fjärran och då och nu.

Lyssna till exempel på öppningsspåret »First Big Love« eller Yonders tolkning av Blind Lemon Jeffersons »See That My Grave Is Kept Clean«. Yonder-musik och inget annat!

Det har hänt en del sedan förra plattan »Foreign Shore« släpptes 2010. Faktum är att halva bandet bytts ut. Kvar är sångaren, låtskrivaren och den extraordinäre munspelaren Mats Qwarfordt och den briljante basisten Björn Lundqvist. Tillkommit har gitarristen Peder af Ugglas och trummisen och mandolinvirituosen Mats Persson. I sanning inga dåliga nyförvärv.

Yonder är ett av Sveriges bästa band och du gör dig själv en otjänst om du inte tar dig tid att lyssna ordentligt på nya plattan »Graftings«!

1. First Big Love
2. In The Pines
3. He Arose From The Dead
4. Wedding
5. Nothing Is Permanent
6. You Will Know
7. See That My Grave Is Kept Clean
8. Jack O’Diamond
9. Lay Here By My Side
10. Oh Rose

Andra album av Yonder: 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.