The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Fehling, Annika
Fireflies
(Rootsy.nu)

Pris: 100 SEK

»Annika Fehling besitter en besjälad, innerlig röst. Den berör. Hennes sånger är gedigna i ordets rätta bemärkelse: handgjorda och äkta. Med en fot djupt i den svenska myllan och den andra i lantlig americana. Detta ger «Fireflies» ett unikt och sällsamt känsligt bultande hjärta. «

- Peter LeMarc


Många artister vallfärdar till countryhuvudstaden Nashville för att spela in plattor och få dem att låta country på riktigt.

När Annika Fehling packade gitarren och åkte till Nashville för att spela in sitt nya album ”Fireflies” hade hon helt andra ambitioner. Målet var en studio i East Nashville där producenten Will Kimbrough samlat ihop några av stadens bästa musiker. Musiker som visst spelar på en hel del mainstream country-plattor, men mest förknippas den alternativa scenen och artister som Buddy Miller, Emmylou Harris. Todd Snider, Rodney Crowell med flera. Musiker som Fats Kaplin, Bryan Owings, Tim Marks, Eric Fritsch, Paul Griffin, Dave Jaques och naturligtvis Will Kimbrough, som inte bara producerade plattan utan också lämnade ovärderliga bidrag som musiker och sångare.

Så, när vi nu slagit fast vad ”Fireflies” inte är kommer den naturliga följdfrågan; vad har Annika då hittat på i Nashville? En fråga som inte är helt enkel att svara på.

”Fireflies” är i första hand en nyfiken platta. Med utgångspunkt i ett dussin riktigt starka låtar, rycker och drar musiken år olika håll. Rock, visa, svensk och internationell folkmusik, gospel, pop…och till och med lite country om vi ska vara ärliga. Alltså lite som den odefinierbara genren americana, men med Annika Fehlings helt egna twist…Annikana kanske?

Lyssna till exempel på första singeln ”Stop” (som gick rakt in på P4:s spellista) där österländsk klang möter traditionell countryinstrumentering i en jublande poplåt. Eller ljuva ”Summer Song” där nyckelharpa och pedal steel omfamnar varandra som om de vore gamla goda vänner. Exemplen är många, lekfullheten och nyfikenheten finns där hela tiden. Och sammanhållande länk är så klart Annika Fehling som sjunger bättre än någonsin. Hon har auktoritet, pondus, känslighet, erfarenhet och en rejäl portion ren, oförfalskad livsglädje.

Annika Fehling får sånghjälp av två giganter. I avslutningsspåret ”I Know Better” gästas hon av David Olney, som gjort fantastiska plattor i fyra decennier och skrivit låtar åt bland andra Emmylou Harris och Linda Ronstadt.

Och på souldoftande ”Lonely Love” får Annika sällskap av ingen mindre än Peter LeMarc.
Annika Fehling skivdebuterade redan 1993 med singeln ”Oktoberbarn”. En framgångsrik debut som de flesta hade tagit som ett tecken på att man hittat rätt redan från början. Men Annika valde i stället att utmana sig själv och söka nya vägar, musikaliskt och textmässigt.

Under åren som gått har hon gjort jazz, pop, eurovisionsschlager, instrumentalmusik och tonsättningar av Sonja Åkesson. Hon har samarbetat med en lång rad svenska och internationella artister och låtskrivare. Och för varje steg, oavsett riktning, har Annika vuxit ytterligare. Med nya plattan ”Fireflies” etablerar hon sig som en av landets mest personliga och intressanta artister.

1. Shine Your LightLyssna
2. With MeLyssna
3. Summer SongLyssna
4. MiracleLyssna
5. StopLyssna
6. Feeding Of The FireLyssna
7. FirefliesLyssna
8. Lonely LoveFeat Peter LeMarcLyssna
9. Coming Around AnyhowLyssna
10. Jerusalem StreetLyssna
11. HereLyssna
12. I Know BetterFeat David OlneyLyssna

Andra album av Fehling, Annika:
Good For You: The Best of Annika Fehling
Good For You: The Best of Annika Fehling (international edition)
Happy On Red
Rust & Gold

Visa fler Pop/rock-album.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.