Bäst just nu enligt Rune Häger2014-03-05
Lika omöjligt varje gång.
Chefen vill att jag ska notera vilka plattor som jag tycker är bäst just nu.
Jag hävdar, som jag brukar, att det är en omöjlig uppgift. Dels skiftar favoritplattor/låtar från dag till dag och dels har man missat högar av bra album som borde vara med på en bästalista. Men man hinner inte med mer än en liten bit av de utgivningar som är heta just nu. Och det finns tusentals utgivningar med många långa år på nacken som är bättre än det bästa som är nytt. Jag har några tusen LP/CD och det svåra är alltid att hitta det man skulle vilja höra. Därför har jag delat upp hela klabbet i olika delar. Det kan t ex vara »tjejer«, »svenskt 60-tal«, »50-talsrock«, »soul« eller »tysk country« (men det facket är tomt). Det svåra blir bara att veta var man ska stoppa in t ex soultjejer. I tjejfacket eller soulfacket?
Jag har en hyllkonstruktion med sju våningar och plats för 16 CD i varje fack. Här har jag mina största favoriter och här finns garanterat de plattor/låtar som för mig är bäst just nu och alltid. Så vill du veta vad som döljer sig i hyllan, ska du få en liten inblick här och nu och vi tar det i hissordning.
1. Bottenvåningen.
Längst nere vid golvet finns favoriter som Boz Scaggs, Toni Price och Guy Clarke. Nykomlingar är Deadmen som dök upp 2011 med två album, varav det ena är en liveplatta inspelad på The Saxon Pub i Austin. Nytt namn på första våningen är också Billy White Jr , som 2012 bl a hade med sig låten »Just Another Sad Song« och en rad andra, som visar att han är en kompetent låtsnickrare. Smaka bara på titeln »The Future Ain´t What It Used To Be«.
2. Andra etaget.
På den här våningen har det samlat sig ett fett gäng gamlingar, som Freddy Fender, The Fabulous Thunderbirds, Omar Dykes, bröderna Vaughan, Joe Ely och Waylon Jennings. Allt från country till blues, alltså. Freddy Fender släppte samlingsplattan »Collection« med 10 låtar 1991. Men skivbolaget nöjde sig inte med detta, så 1997 kom »The Ultimate Collection« med 18 låtar. Och här gäller regeln »ju fler desto bättre«!
3. Tredje etaget. Lyckan för Delbert-fans!
En hyllningshylla till Delbert McClinton, som tar för sig hela utrymmet från vägg till vägg. Här finns nog allt han har gjort från 70-talet fram till »Cost of Living« som han släppte 2009.
4. Fjärde etaget.
En blandad Texasvåning med Steve Earle, Dale Watson och en komplett Chip Taylor & Carrie Rodriguez-samling.
5. Femte etaget. LaFave hyllas med en hylla!
Han släpper visserligen in både Flaco Jimenez och Kris Kristofferson på sitt hyllplan. Men här hittar man LaFaves tyngsta material, med både egna låtar och inlånat gods. »Walk Away Renee«, »Only One Angel« och »Never Be Mine« är höjdpunkter. Måste finnas i varje Texassamling.!
6 och 7. Nu är vi på toppen.
Vem har gissat på något annat än Doug Sahm? Här finns han i alla tänkbara konstellationer, bl a Texas Tornados, Sir Douglas Quintet, The Last Real Texas Bluesband och allt vad han kunde hitta på. Vilken låt som är bäst är omöjligt att bestämma sig för. Det handlar om vilket humör man är på. För här blir blåa blueslåtar mer än bara musik och snyftiga kärlekslåtar känns som verkliga livet.
»My Dearest Darling«, »I´m A Fool To Care«, »Wasted Days And Wasted Nights« kan man hör hur ofta som helst och i den här samlingen finns de i massor av olika konstellationer. Bästa plattan? Jag säger »The Last Real Texas Bluesband« från 1999, men det är bara vad jag tycker.
De här är också bäst:
Thelonious Monk. Frank Sinatra. Willie Nelson. Jerry Lee Lewis.
Ray Charles. Aretha Franklin. Patsy Cline och Norah Jones.
Plus ett 100-tal till, precis utanför listan. Håll öronen öppna, så fattar du!
Äldre:
De här spelar jag helst för tillfället.
D.v.s. så ofta jag hinner.
Willie Nelson
To All The Girls
(Sony Music)
Kan det bli bättre? Willie med 18 av världens vackraste röster i ljuvliga ballader! Här finns Norah Jones, Dolly Parton, Emmylou Harris - and you name it! Och Willie trivs – han låter precis som vanligt. Det gör hans gitarr också. Detta är guld!
Tony McLoughlin
The Contender
(Wild Eye Records)
För en vecka sedan hade jag aldrig hört den här mannen. Nu är han en av mina favoriter. Lyssna, så förstår du.
Richard Lindgren
Driftwood (The Sessions)
(Rootsy.nu)
Kommer det en ny platta med Lindgren, så är den automatiskt en av de plattor jag spelar mest. För tillfället, alltså.
The Men
This Way
(TMI)
Popmusik á la engelskt 60-tal kan inte bli så mycket bättre än så här. Det är kul, det är rätt och det är bäst just nu!
Delbert & Glen
Blind, Crippled & Crazy
(New West)
Det här är utsökt. Och det var 40 år sedan de senast gjorde en platta tillsammans. Tänk så många bra album de kunde ha gjort, om de hade träffats lite oftare!
David Olney
Predicting the Past
(Rootsy.nu)
För några månader sedan hade jag aldrig hört talas om honom. Nu är han en hjälte.
Steve Earle & The Dukes
The Low Highway
(New West Records)
Kanske hans bästa någonsin?
Doug Sahm & The Last Real Texas Blues Band
LIVE in Stockholm
(San Antonio Records)
Den kom 2012 och spelades in 1997. Vi har hört alla låtarna förut. De finns på andra plattor. Men här låter det mer skramligt och slarvigt och spontant. Precis som i verkligheten.
Jimmy LaFave
Depending On The Distance
(Music Road Records)
Släpptes 2012 och håller tills han kommer med sin nästa platta. Här finns massor av vackra ballader som tar oss med på en resa på amerikanska småvägar, där man färdas i Jack Kerouacs anda.
Chip Taylor & The New Ukainians
Fuck All The Perfect People
(Train Wreck/Rootsy)
Jag gillar originella killar och Chip Taylor är förvisso en one of a kind! Den här plattan släppte han 2012.
Frida & The Coolants
Wild Hearted Diamonds
(Rootsy)
Den här tröttnar jag inte på i första taget. Frida Snell har bl a ett par bekantingar från Willy Clay Band bakom sig och det låter mer sydstat än norrländskt.
Mina självklara:
Thelonious Monk. Allt! Vad som helst!
Frank Sinatra. Världens bästa liveplatta: At The Sands.
Willie Nelson. En mångsidig herre.
Jerry Lee Lewis. Kolla hans countryperiod på 1970-talet!
Ray Charles. Vilken röst! Vilka pianofingrar!
Doug Sahm. Alltid på spelhumör.
Delbert McClinton. USA:s Ulf »Masken« Andersson.
Blossom Dearie. Förflyttar dig till en bar i New York.
Norah Jones. För att hon är så mystisk.
Aretha Franklin. För att hon låter som hon gör.
Pelle Lindberg Band. Internationell klass!
Ulf »Masken« Andersson. Sveriges Delbert McClinton.
Andi Almqvist. Unik.
Richard Lindgren. Se ovanstående.