Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Sarah Shooks år
Av Magdalena Väpnargård

Första gången du hör Sarah Shooks nakna, utlämnande röst händer det något spännande. I varenda ton hörs hennes livstråd och längtan. Förhoppningar, drömmar och ibland, frustration.

Sarah är ett maskrosbarn med en mycket annorlunda uppväxt. Hon växte upp i en väldigt religiös familj. Pengar fanns det inte mycket av och föräldrarna kuskade runt i USA, ständigt sökande ett nytt jobb till hennes far.
Sarah blev hemundervisad av sina föräldrar.

- Jag levde en otroligt skyddad tillvaro och tillbringade enormt mycket tid ensam. Vilket för mig inte var något dåligt, berättar hon. Jag blev bra på självanalys och på att komma underfund med vad min egen drivkraft och motiv var. Då som nu jobbade jag hela tiden hårt på att förbättra mig själv.

Hon fortsätter; - Jag har skrivit låtar sen jag var nio år gammal. Det började som en slags eskapism. Ett sätt att själv ge mig rum att växa och på nåt slags rebelliskt vis kontrollera min egen tillvaro. Det blev som en motpol till alla stränga regler där hemma.

Sarah lever i landet där »Thoughts & prayers« numera är virtuell hårdvaluta. Mer så än genuin omtanke om nästan. Något hon själv funderar mycket kring, då hon själv är ateist.

- Det är en intressant tid att vara just icke-troende i USA. Det viktiga är att ha en fungerande moralisk kompass, vare sig du är troende eller inte. Tvärtemot vad många verkar tro, så har INTE religionen monopol på begrepp som »värme, vänlighet, omsorg och goda gärningar«. Att göra »gott« som självändamål, med hopp om belöning i Himlen eller straff i Helvetet, är en stark kraft.

Hennes privatliv var väldigt turbulent i samband med uppbrottet från föräldrarna. Hon lärde känna en kille på nätet, och efter två veckor gifte de sig. Mot hennes föräldrars vilja. Hon fick en son och ett år senare skiljde hon sig från pappan. Hon har sett livet från alla dess mörka vinklar och genom musiken strävat mot ljuset.

Bandet satte hon ihop för åtta år sen.

-Min gitarrist Eric Peterson och jag har spelat ihop så länge, han har hållit ut när jag har haft mina olika musikaliska projekt. Han är en rolig och busig person och en fantastisk musiker att spela och turnera ihop med.

Aaron Oliva, min trygge basist, har ett hjärta av guld och är en riktigt god själ.

Phil Sullivan, som spelar lap-steel , är en av mina äldsta och bästa vänner. Han var med i mitt allra första band , Sarah Shook & The Devil. Han är väldigt intelligent och en superbegåvad multi-instrumentalist.

Kevin McClain är vår alldeles nye trummis. Det ska bli roligt att lära känna honom bättre. han är riktigt rolig och cool.

Sarah bor i Chapel Hill, NorthCarolina med sin son, Jonah. Och där trivs hon bäst, vid sidan av att turnera.

-Det är en väldigt progressiv och samtidigt inkluderande stad. Den jag delar huset med och jag, har väldigt olika tider som vi jobbar, så det passar mig utmärkt. Jag måste vara helt ensam när jag skriver låtar.

Om nya plattan »Years« har hon redan tidigare sagt att den är ett stort »Fuck You« till de år hon blivit trampad på. Hon utvecklar;

- Ja, om att bli trampad på och att slå tillbaka. Destruktiva relationer är tyvärr så vanliga idag. Och plattan handlar om åren då jag fick utså verbal och fysisk misshandel. Att kunna uttrycka mig kreativt mitt i kaos och bestraffningar, det är sån jag är. Jag är stark och egensinnig. Och jag hoppas den kan hjälpa, ge styrka till andra människor som också uthärdar. Att veta att en inte är ensam. Och att det finns hopp.

Det är hennes och bandets första turné i Skandinavien, något de alla ser fram emot. Sarah summerar;

- Jag tycker det känns fantastiskt. Jag älskar att resa och träffa nya människor. Jag längtar så enormt att få komma till er. Det folk kan förvänta sig av en konsert med oss är att det känns som en elektrisk energi när vi spelar. En intensiv energi som nästan går att ta på. Vi är enormt samspelta och lyhörda när vi står på scen, finns där som en enhet. Och det brukar bli fräckt och väldigt kul.

-Jag tror verkligen att detta är VÅRT år. Vi har utan att ge vika, arbetat hårt mot målet och våra framgångar är ett bevis på det. Det är en fantastisk känsla att se hur allt nu faller på plats så perfekt. Vi är och har, ett fantastiskt team, allt från bandet till managern Kathie och vårt skivbolag Bloodshot records. Alla har vi samma mål i sikte.

-Det som gör mig lyckligast i livet är att umgås med min son. Och sen turnerandet. Att hänga med mina bandkompisar gör mig otroligt glad. Vi har enormt kul när vi är ute på vägarna.

Så håll i er, Skandinavien. Nu kommer snart Sarah Shook & The Disarmers, och de är taggade till tusen.

Läs mer om Shook, Sarah & The Disarmers


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.