Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rootsy Approved: Karin Wright - You Got The Silver
Av Håkan Olsson

Karin Wrights fjärde album är “back to the basics”. Etter ett par countryrock-album är hennes ny platta »You Got The Silver« avskalad, en klasssik bluegrass-skiva producerad av Don Wayne Reno och Dale Reno.

Låtarna är omsorgsfullt valda, med Karins röst i fokus. De sträcker sig tilbaka till 1924 då låten »Salty Dog« första gången spelades in av Papa Charlie Jackson för Paramount och Broadway. »Jealous Heart« med Jenny Lou Carson är från 1944. Flera av de andre låtarna, som Rolling Stones «You Got The Silver», här med härlig country-feeling, är från 50- och 60-talen. Men dhär finns ocks nyskrivet material som «Like A Fading Rose» och «Sandy», skrivna tillsammans med Johanna Demker. «True Believers» skrevs med Nikolai Grasaasen och förram årets spellemannsvinnare i genren country, Bendik Brænne.

På »You Got The Silver« har Karin med hela Reno & Harrell Band: Mitch Harrell gitarr/kör. Robbie Wells fiol/kör, Ron Spears ståbas/kör, Dale Reno mandolin/köor, Don Wayne Reno banjo/gitarr och Mary Butterworth Prillaman/kör. Steve Wilson hämtades för att spela dobro och för första gången på femton år lät han sig övertalas att komma till studion för att spela in.

»You Got The Silver« spelades in på en vecka i hjärtat av Virginia, strax utanför staden Roanoke. Albumet är inspelat live, det är naket och direkt och fyllt med vackra harmonier. Producenterna Don Wayne Reno och Dale Reno trillade i bluegrassgrytan som små: Deras far är Don Reno, som har spelat med legender som Bill Monroe. Han hade också stor succé med låten Duelling Banjos (känd från filmen Deliverance). Reno & Smiley-låten »I'm Long Gone« är med på soundtracket till storfilmen » Oh Brother Where Art Thou«. I början av 2000 talet startade Don Wayne och Dale i rockgrass-bandet Hayseed Dixie som reste Europa runt med sin egenartade blue/rockgrass-tolkningar av AC/DC med stor framgång. Efter 14 år på vägen kom de på att det var dags att återvända till den musik de växt upp med - genuin bluegrass!

De som förhandslyssnat på »You Got The Silver« har fått associationer till av Rose Maddox och Patsy Cline. Musiken är en vandring tillbaka i tiden och det låter som det är inspelat i gamla tider, precis som Karin ville ha det

Spotify: spoti.fi/1wd8ZMH
Wimp: bitly.com/1xY0kiB
ITunes: bit.ly/1wd9Tc6
Platekompaniet:bit.ly/1ri3Crf
ITunes: bit.ly/1wd9Tc6
Bandcamp: bit.ly/1wP35Bu

www.karinwright.com
www.renoandharrell.com

Läs mer om Wright, Karin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.