Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Föredömligt kompromisslös
Av Mark Andersson

Det börjar bli tätt mellan sverigebesöken för Israel Nash. Så ofta gästar han våra breddgrader att den värsta upphetsningen över artistens smått briljanta americana vid det här laget torde ha mattats något. Det är som det är med den saken – noll och intet.

Nash är nämligen ovillig att vila på gamla meriter och låter här luckra upp fjolårets monstruösa jamaftnar, konstruerade kring senaste albumet Israel Nash’s Rain Plans för ett mer löst sammansatt pottpurri av den tre verk unga utgivningen.

Det ger en kväll där Nash och det i vanlig ordning klanderfria bandet – där gitarristen Nik Lee och Eric Swansons förträffliga steel guitar tillåts stort och välkommet spelrum – styr om och vågar utelämna de mest självklara av publikfriande kort som Fool’s Gold och Louisiana, till förmån för en stillsamt omarrangerad Evening, suggestiva och sällan vädrade Wichita och en explosiv tolkning av Pink Floyds Fearless.

Visst uteblir något av dynamiken i brytpunkten mellan äldre kompositioner och bitarna från fjolårsgiven, så bundna är de sistnämnda till sitt albumkontextuella flöde. Men det är också petitesser i sammanhanget, som med råge vägs upp av de elektriska kvaliteter, inneboende i såväl instrumentalt hantverk som komponerande som här får fritt utlopp.

Med få undantag sker växelverkan mellan uttrycken också tämligen sömlöst och bidrar med önskvärd tydlighet till att blottlägga de många skiftningarna i Nashs konstnärsskap. Det skänker fräschör åt en artist som omedelbart igenkänningsbar och föredömligt kompromisslös fortsätter att övertyga.

Läs mer om Nash, Israel


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.