Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Vi behöver Rootsys konserter
Av Peter Söderlind

Waylon fick min tillvaro att skaka till. Inte första gången Hoss lyckas med det men denna gång höll han mig i handen för att min riktning inte skulle tappas bort.

Efter flytt upp till Ådalen och arbete vår, sommar och nu tidig höst i whiskyns tjänst, började ett inslag av abstinens att smyga sig på. För ovanlighetens skull inte abstinens efter single malt eller fylliga barley wines, nej kanske till och med efter något viktigare. Till en början var signalen knapp märkbar, sedan märkbar men utan att jag reflekterade över den. Sen kom Waylon, och Waylon kan slå. Han träffade mig rakt i hjärtat, allt vad jag under alla år burit med mig från tidiga musikhjältar som Kris Kristofferson, Cash, Merle m.fl, alla nya förmågor jag genom Rootsy varit med att lyfta fram i Göteborg, alla konserter som injicerat spontanitetens toner i mitt blod, känslan över att vara mitt i sitt eget liv. Allt kom över mig på grund av Waylon.

Varje morgon har jag tagit bilen ut till destilleriet. Sommaren har gett många tidiga och solvarma mornar där naturen kring den lilla vik som jag rundar gett kroppen en själslig musli att hämta kraft ur. Dagar och nu även månader har passerat, några av de mest intensiva men också roligaste arbetsdagarna vilar i mitt minne och mognar förhoppningsvis som whisky i fat tills jag en dag vill ta fram och släppa fram dem i distansens ljus som skiner från erfarenheten.

Ibland går det upp för människan extra tydligt varför man gjort eller gör vissa saker. På väg till arbetet för någon vecka sedan lyssnade jag på itunes-listan via mobilen i bilstereon. Av någon anledning blev det Waylon. Slaget han gav kom när jag körde runt den vik som leder vägen ut mot destilleriet. Det kan ha varit kombinationen av den natur jag aldrig kan se mig mätt på och Waylons röst som kastar mig minst 30 år bakåt i tiden på ett d-ackord, snabbt gick det i alla fall att överösas av den kraft all roots-musik gett mig under alla år. Visste inte förrän nu att det fanns en sån öppning, inte heller att den kunde lagras och släppas lös på det sättet.

Det gick sannerligen upp för mig vad Rootsy menar med att musiken skjuter rakt mot hjärtat. I denna stund behövde jag den mer än nånsin, när kraft går ut måste kraft komma in. Roots-musiken skapades för att ge kraft efter hårda och långa arbetspass, själv lät jag min tank av musikens energi vara stängd, omedvetet men farligt. Waylon visade att den kunde öppnas och hädanefter glömmer jag aldrig att denna åder är lika viktig som kroppens andra fysiska ådror. För lite musik kan bidra till själsliga infarkter, och som alla vet är det regelbundenhet som är viktigt vid sunda aktiviter, det räcker inte med en om året, vi behöver musiken och konserterna regelbundet. Läser om alla konserter som Björn Pettersson ordnar över hela landet just nu och ber er alla att besöka din lokala Rootsy-arrangör när det är konserter nära dig. Det är för oss alla Rootsy-arbetare över landet lägger ned så mycket arbete för att musiken inte ska tystna. Det får inte bli tyst, det blir kallt och farligt i världen då.

Min insikt är solklar. Som Rootsy-arrangör har jag fått många tankar här i Ådalen. Rootsy handlar om mer än att 'bara' gå på konsert. Glöm ord som finkultur och andra löjligheter det finns tendenser att beskriva vissa artister med som blivit 'fina' i vissa kretsar. Det handlar om överlevnad. Rootsy behövs i ett allt kallare och individualiserat samhälle, i den plats där musiken skapas och människor möts, där stärker vi varandra, vi orkar kämpa vidare och har en enorm kraft att släppa lös när den stunden kommer. Waylon blev min öppnare och även inspiration till att skriva en krönika.

Rootsy behövs i hela landet och jag sitter just nu vid ångermanälven och funderar över nästa steg i min plan. Det är en stor förmån att få leva i Ådalen, men det behövs andningshål, det måste finnas en plats för alla oss som omedvetet eller medvetet behöver roots-musiken, det räcker inte med ådalsk whisky, öl eller andra lokalproducerade grödor. Nej, här behövs också Rootsy. Dags att ta på missionärshatten och börja missionera i stugorna. I väntan på det får jag som norrlänning acceptera långa avstånd och bege mig till Rootsy-konserter ordnade av Pop Geni i Östersund och till Rootsy Live Sundsvall.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.