Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
The Coolest Tour 2013
Av Urban Henriksson

Frida Snell var inte gammal när hon lämnade Kiruna för en popkarriär i Stockholm 2001-2002. »Lucky Day« var en hitlåt och albumet hette »Black Trillium«. Hon hann också med en videocover på Smashing Pumpkins »Bullet With Butterfly Wings«, TV-duett med Freddie Wadling (»Flow My Ashes«) och en duett med Brolle Jr (»There's a Rock«).

Men Frida trivdes inte med det hektiska, opersonliga storstadslivet. Hon slutade med musiken och flyttade tillbaka norrut där hon utbildade sig till jägmästare och jobbade i skogen.

Björn Pettersson och Reine Tuoremaa från Willy Clay Band drog för 3-4 år sedan igång sidoprojektet Coolants tillsammans med vännerna Mattias Pääjärvi (trummor) och Mattias Kentää (gitarr). Frida som legat lågt med musiken lät sig till slut övertalas av Björn och Reine att gå med och så fick vi Frida & The Coolants.

De har spelat live i hemtrakterna några år och skrivit låtar. Nu är de redo att ta över resten av Sverige med sin autentiska Kiruna-americana. Rockabilly, soul, gospel, country och pop med ett modernt retrosound.

Producenten, basisten, multi-instrumentalisten och låtskrivaren Björn Pettersson försöker förklara:

- Vi har haft en tydlig tanke. Med modern retro menar jag ett råare sound helt enkelt. Alabama Shakes inspirerade oss men det är också häftigt med sextiotalsmusik som Animals, Faces och Kinks och jag är också ett fantastiskt fan av Muscle Shoals-soundet för att inte tala om Jerry Lee och The Band...

- Vi har testat bandet på Kirunafestivalen och lite företagsgig och nu har vi precis varit lite längre söderut och spelat på Katalin i Uppsala och i Skebobruk.

- Det blir mer och mer ett band där vi hittar vårt sound. Vi är fortfarande i fasen när allt är roligt och går framåt.

Coolants betyder kylmedel såg jag i min ordbok. Kommentarer på det?

- Frida är en sval isdrottning så då fick vi vara lite kylmedel.

- Hon har fått tillbaka glädjen och energin i musiken nu när hon är med i ett band och kan luta sig tillbaka på ett annat sätt.

- Frida är en häftig karaktär. När vi skall repa kör hon 35 mil från Luleå. Vi repar i två timmar och sen kör hon hem igen..

Frida sitter gärna vid sitt Wurlitzer-piano och spelar men på omslagsbilden är det dragspel som gäller.

- Hon är duktig på att spela dragspel. Sen barnsben har hon suttit med gubbarna i finnstugorna i Tornedalen och lärt sig. »Säkkijärven Polka« är ingen match för henne..

»Wild Hearted Diamond« är tio låtar stark och inleds med »Fool Fool Fool«. Ett Creedence-intro övergår strax till spänstig soulpop. »Never Be Tamed« har sköna rockabillyvibbar. Eilen Jewell hade gillat detta.

Frida Snell har en riktigt bra röst. Inte minst i »One Step Away«, en Muscle Shoals-aktig ballad som även hade platsat som sista dansen på en femtiotalsfest.

På »This Could Be the Beginning of the End of Something Good« dyker Reines röst upp och matchar Fridas i en låt med rockabilly-intro som snabbt övergår till en slags livsbejakande gospelpop.

I »What About Love?« sitter Frida först ensam vid sitt piano och framför en känslosam ballad innan ett diskret komp fyller på. Tre minuter in i låten dyker en elgitarr plötsligt upp och jag får omedelbara rysningar av välbehag som kan härledas till Elvis Costellos fina »Alison«.

»When the Saints Come Stumblin' In« är enda melodin som Reine sjunger i stort sett själv och då går det inte att undvika att tänka på Willy Clay Band.

Men hur går det egentligen med Willy Clay Band nu?

- Vi ligger lågt för tillfället. Vi har hållit på i snart tio år, men det är inte nedlagt. Alla kör sina egna grejor nu och det är tre skivor på gång.

- Förutom vårt Frida & The Coolants så har sångaren Tony Björkenvall spelat in en skiva med Markus Fagervall i Halden och Örjan Mäki (gitarr, lap & pedal steel) plus Fredrik Elenius (trummor) har spelat in en skiva med Peder af Ugglas som producent. De kallar sig The Favourite Hippies!

»The Monkey & The Mule« har en riktigt rootsy rytm och bra driv i melodin medan »Only a Heart« är en snygg ballad-duett med Frida & Reine.

Följande »Have Mercy« är ännu lugnare med Fridas övertygande röst i fokus, nästan en vaggvisa för vuxna.

Avslutande »Fisherman's Revenge (I'm Coming Home)« är komplett med inledande vinylknaster och Ship Ohoy-utrop som följs av handklapp och na-na-na-refäng.

En övertygande debutskiva gjord av rutinerade musiker med ungdomlig entusiasm.

- Till hösten börjar vi arbeta med skiva nummer två. Vi har 50-60 låtar som ligger och väntar.

Men innan dess blir det en rejäl Sverige-turné i maj som bandet ser fram emot. Björn vill avslutningsvis varna alla som tänker boka bandet första helgen i mars:

- Det finns en helg när det är självmord att ordna nåt i Kiruna.

- När det är pimpelfiskepremiär åker 3000 pers upp till en fjällsjö och bor i ark. En ark är en liten stuga man drar efter skotern på medar.

- Om du tänker dig en förminskad husvagn...och mobiltäckningen skall vi bara inte snacka om!

Vi har blivit varnade, Björn.

Turnéplan:
2013-05-03 Uppsala, Katalin
2013-05-04 Borlänge, Tunakrogen
2013-05-05 Halden, Siste Reis
2013-05-06 Oslo, Buckleys
2013-05-07 Göteborg, TBA
2013-05-08 Halmstad, Kajskjulet
2013-05-09 Malmö, Folk och Rock
2013-05-10 Falkenberg, Grand
2013-05-11 Örebro, Mastodont
2013-05-12 Stockholm, Akkurat

Läs mer om Frida & the Coolants


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.