Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Arbetarporter, Dylan & The Band
Av Peter Söderlind

Det finns en blues i varje korn. Ett vemod inför förvandlingen från korn till malt som avgränsas av kornets död men som i sin nya skepnad som malt övergår till att bli en del av något större. Blusen är själva grunden men så snart vatten tillförs börjar andra toner komma ur malten, enzymerna som lakas ur drar precis som rock n’roll sina toner ur bluesens rytm. Vissa öl kommer att ha mer blues, mer malt, mer tyngd. Andra låter rocken leva ut och låter ett humlesolo gå loss så hårt att det dominerar hela brygden.

Tyvärr finns också de som gömmer bluesen och heller inte tillför något annat, kvar blir en vattenliknande karaktär utan något som helst sväng. Eftersom detta är en Rootsy-krönika så satsar vi på kvalitet och låter den sistnämnda ölkategorin lämnas utan ytterligare beskrivning. Måhända har jag en alltför fantasifull bild av öl, kanske skapar jag en obegriplig värld i kornets blues. Må så vara. l denna värld påverkas i alla fall en välbryggd öl eller en noggrant destillerad whisky också av den musik som bryggaren eller destillatören tar till sig, åtminstone vill jag att det ska vara så. En kväll i september läser jag i Ocean Bryggeriets Facebook-grupp att de under dagens ölbryggning lyssnat på inga mindre än The Band. Det är just sån information jag vill ta del av, det gav mig ytterligare en råvara att lägga till innehållsförteckningen som inte står på etiketten men som kan påverka den totala upplevelsen av en god öl. I mitt fall påverkade det definitivt min upplevelse av de redan utsökta ölen från Ocean bryggeriet vid Lyckholms Fabriker i Göteborg. Många är de kvällar jag suttit på Bishops Arms på Järntorget med ett glas Arbetarporter från Ocean i väntan på konsert på Pustervik. Den som håller en Arbetarporter i sin hand har alltid ett värmande sällskap, man måste dock stämma möte vid just Bishops Arms på Järntorget eftersom det är det enda stället där denna porter finns tillgänglig.

För att återgå till ölens blues. Jag kontaktade Rodrigo Arvidsson på Ocean i egenskap av krönikör för Rootsy.nu och berättade om Rootsys samband till musiken från The Band genom Garth Hudson och Deadman. Att Ebbot som har en egen Oceanöl, Ebbot Ale, var med och hyllade The Band på Peace & Love tillsammans med Garth Hudson i år, gör ju saken än mer intressant. Efter några meddelanden oss emellan landade allt i att jag skulle få ta del av den för mig mystiska upplevelse som sker när musiken från Bob Dylan och The Band kombineras med maltig blues i ett bryggeri.

Ölen som skulle bryggas vid mitt besök var just Järntorgets Arbetarporter, en maffig porter på 9 procents alkoholstyrka. Här snackar vi massor av malt, bland annat chokladmalt och karamellmalt. Även en del vetemalt och omältat korn ingår. Bluesen kommer att bli grymt tung, nattsvart och otroligt komplex. Gunget kommer så fort alkoholen hinner upp till hjärnan. Det här är ingen öl för discogolven eller i baksätet på en Cadillac Eldorado under en cruising-runda, denna öl dricker man i djup begrundan och i stor respekt.

Tidigt på morgonen dagen för ölbryggning blev jag ordentligt omhändertagen av bryggmästaren och en av grundarna till Ocean, Thomas Bingebo och bryggaren Alexander Falk Hermansson, kallad Alex. I bästa pedagogiska anda fick jag steg för steg se hur förvandlingen från krossad malt via 1200 liter vört till en porter i världsklass skulle ske. Allt med tonerna av Dylan och The Band i luften. De stod ut med mitt antecknande och nyfikna frågor och visade en stor ödmjukhet och passion över sitt hantverk. Alex som nyligen kommit in i bryggeriyrket strålade av entusiasm över sitt nya arbete och jag förstår honom fullt ut. Det här är riktigt kul! Peter Andersson Lind, som också är en av delägarna till Ocean har ett stort intresse för The Band och jag lät honom ta del av en privat inspelning från Garth Hudssons nattliga soundcheck med Deadman i Bjursås, det blev mycket uppskattat.

Thomas Bingebo och jag kom att prata en hel del om musik under dagen, samtidigt som vi inte missade något moment i porterns födelse. Framgick att Thomas också är musiker och en stor Beatles-fan. Han har tidigare spelat och sjungit i Holger Danske, ett band han var med och startade i Skellefteå. Thomas är själv från Skellefteå och har tidigare varit bryggmästare på bl a Jämtlands Bryggeri.

Det var med stora öron jag tog del av Thomas tankar kring bryggeribranschen i stort och smått, i dåtid och framtid. Ocean Bryggeriet har idag ca 80 ställen i Göteborg som man levererar öl till, både pubar och restauranger. Bryggeriet gör allt själv, brygger, buteljerar och kör ut till kunden, något som i slutändan också skapar en nära kontakt mellan kunden på krogen och själva bryggeriet. Det här är småskalig produktion med högsta kvalitet. Fick också bevittna hur Jimmy Nilsson fyllde flaskor med alldeles färsk Ocean IPA, doftade ljuvligt. Jag hade inte tänkt skriva någon utförlig redogörelse för hur man brygger öl eller rättare sagt hur man brygger Järntorgets Arbetarporter. Vill bara säga hur fascinerande det är med alla intryck; dofterna, smakerna (sötvörten och stamvörten var helt sagolik. Väldigt söt med tydlig chokladton), skyflandet av drav och en massa andra moment.

Bara att dofta på de olika humlesorterna var väl värt dagens besök. Till just denna öl tillsätter man två humlesorter; Galena bitterhumle som är med från kokstart och Bramling Cross som tillsätts vid kokslutet. Den totala koktiden är ca 60 minuter. Efter kokning jäses vörten med en specialjäst som är anpassad till den höga alkoholhalten denna porter har. Den filtreras eller pastöriseras inte. Själva jäsningen tar ca tre dygn och jag har självklart ett möte inbokat för att vara med när portern är färdig att förlösas.

Den 7 oktober kommer jag att återigen besöka Bishops Arms på Järntorget. Rootsys konsert på Pustervik startar ca 19.30 och efter soundcheck med kvällens artister Triple Troubadours som består av Chet O'Keefe, Joe Nolan och Johan Örjansson, så blir det en meditativ öl innan allt drar igång. En Arbetarporter sitter fint efter väl utfört arbete i lugn begrundan över det som komma skall, i det här fallet en riktigt spännande konsert med ofantligt skickliga musiker. Kanske har jag förutom portern sällskap av Oceanbryggeriets personalstyrka. Thomas, Rodrigo, Peter, Jimmy och Alexander, tack för en minnesvärd tid där ni delade med er av en glödande entusiasm över ert lilla bryggeri. Hoppas jag kunnat bidra åtminstone lite med att föra ut den anda som präglar Ocean.

Slutligen, finns det något bryggeri därute som behöver arbetskraft så är jag efter dagens upplevelse öppen för förslag.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.