Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Asbury Park då och nu
Av Anders Mårtensson

Den 30 augusti kom Bruce Springsteen till Harley Davidsons 105-årsfest i Milwaukee för att avsluta den turné som många tror blev hans sista med The E Street Band. Ett dygn tidigare, på en annan plats, kom allt att handla om tillbakablickar. Publiken på The Stone Pony i Asbury Park fick inte möta Springsteen själv, men många av hans vänner var där för att spela och berätta om en tid när det fanns obegränsat med rockklubbar längs New Jersey-kusten.

Soap är engelska för tvål – men också en bokstavskombination som förkortar Sounds of Asbury Park. Det var där det började, under senare delen av 1960-talet, och det var de viktiga åren som kom tillbaka när E Street-basisten Garry Tallent, originaltrummisen Vini ”Mad dog” Lopez och andra träffades på The Stone Pony.

Arrangörerna kunde presentera återföreningen av The Moment of Truth, där både Tallent och Lopez var medlemmar, och samtidigt fira releasen av två tunga skivdokument: Vini Lopez' Steel Mill släppte sitt andra album med nya versioner av tidigare outgivna Springsteen-låtar och Norman Seldin lanserade en nostalgisk dubbel-disc med många av banden från förr plus en rad egna inspelningar – bland annat åtta låtar där Seldin omger sig med i stort sett hela E Street Band.

Stormin' Norman Seldin blev i tidiga tonår Jerseykusten första riktiga entreprenör i musik. Han började som konsertpromotor, skivbolagsdirektör och manager för svarta R'n'B- och vokalgrupper, men när Beatles erövrade Amerika tog Seldin steget till rock'n'roll. Först som manager för The Motifs, ett band som lokalt var starkare än Bruce Springsteens Castiles, och senare som frontman för The Joyful Noyze med Clarence Clemons som saxofonist.

»Jag skolades till klassisk pianist och min familj blev inte glad när jag upptäckte rock'n'roll. Men jag ville lära mig allt det nya och leva med musiken dygnet runt, inte bara med mina egna låtar«, berättar Seldin som i ett segregerat 60-talsamerika fick kritik för att han jobbade med svarta artister:

»När Clarence började spela med Joyful Noyze fanns det klubbägare som vägrade boka oss. Jag sa åt dem: 'Utan Clarence, inget Joyful Noyze'. Och det var de som fick ångra sig. Vi hade några riktigt bra år tillsammans.« Clemons spelade in en skiva med Joyful Noyze och stora saker skulle hända. Men Norman Seldin minns hur allting förändrades när Bruce Springsteen erbjöd den väldige saxofonisten en plats i det som skulle bli The E Street Band:

»Vi låg långt fram med bokningarna och Clarence ville bara stanna kvar i två veckor. Jag ljuger om jag säger att vi skiljdes som vänner.«

Åren gick, gammalt bråk blev historia och i skiftet 1970- och 80-tal var Clemons inte den ende E Streetern som gick in i studion med Norman Seldin: Garry Tallent, Max Weinberg, Danny Federici och Roy Bittan var alla med i bandet vi kan höra bakom Seldin på dubbelsamlingen ”Asbury Park Then and Now”.

»Vi kände varandra väl och spelade ofta tillsammans på en klubb i Fair Haven, New Jersey under en period när Bruce hade olika problem med sin tidigare manager och skivbolaget«, berättar Norman Seldin.

En av låtarna, »Misery Loves Company«, finns sedan tidigare på en samling med olika artister från Asbury Park. Resterande sju blir nu för första gången tillgängliga för en bredare publik, till och med i Europa där svenske Peter Holmstedt på www.hemifran.com svarar för distributionen.

Vini »Mad dog« Lopez' andra skivsläpp med Steel Mill, ”All Man the Guns For America”, handlar liksom det första, ”The Dead Sea Chronicles”, om nytagningar av Springsteen-original från slutet av 1960-talet. Då bestod Steel Mill av Springsteen, Lopez, Danny Federici, sångaren Robbin Thompson och Steven Van Zandt (som ersatte Vinnie Roslin på bas). I dag är Lopez trummis och leadsångare i ett band där övriga medlemmar heter John Galella (gitarr), Ed Piersanti (bas) och Tony Amato (keyboards).

Första Europaspelningen kom så sent som i slutet av september när Steel Mill var headliner på ett stort Springsteen-konvent i holländska Rotterdam.

Mer releaseinfo om Norman Seldin:
www.normanseldin.com
www.backstreets.com
www.amazon.com www.emusic.com (digital nerladdning)

Läs mer om Seldin, Norman


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.