Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst just nu enligt Lars Svensson

2017-03-16

David Crosby
Lighthouse

(Up/Verve)

Nästan i klass med solodebuten »If I only could remember my name« känns nya samlingen som en naturlig uppföljare drygt 45 år senare. Crosbys sång och gitarrspel är intimt sammanvävda i de nio låtarna. Crosby gör musik i John Coltranes efterföljd. Bästa spår: »By the light of common day«.

Miranda Lambert
The weight of these songs

(Sony)

En ny bekantskap för mig. Skriver musik i samma, om jag får kalla det tradition som exempelvis Angelina Presley, Amanda Shires och Margo Price. Stilsäkert och spännande, dock är 24 spår väl mastigt att lyssna vid ett och samma tillfälle. Hälften kunde vara nog som Hans Alfredsson uttryckte det.

Säkert
Däggdjur

(Razzia)

Få har som Säkert förmågan att vara samhällskritisk och samtidigt rolig. »Däggdjur innehåller några av hennes bästa låtar. Ackompanjerad av gitarr, stråkar och piano men det är Annika Norlins röst som får ihop alltsammans till den syntes som gör att hon är en angelägen artist.

Alison Krauss
Windy City

(Capitol)

En liten besvikelse vid första genomlyssningen, sedan växer den vid varje lyssning. Vi får vad vi förväntar oss: lysande sång och arrangemang som är genomarbetade in i minsta detalj. Men Elvis Presleys version av «Gentle on my mind» besegrar hon inte!

Brandy Clark
12 Stories

(Warner)

Det händer ju att man köper en skiva, lyssnar och ställer in den i hyllan. «12 Stories» inspelad 2014 och alltså stått några år i hyllan. Förra veckan kom den fram och har fått bekänna färg. Just nu är Clarks debut den skiva som jag lyssnar mest på. Varje sång berör, framförandet är oanstastligt liksom arrangemangen. Brandy Clark ska bli spännande att följa. Förra året släpptes «Big day in a small Town», den lär inte hamna direkt i hyllan.Bäst just nu, november 2016

The Complete Trio Collection
Rhino

1987 kom ett sedan länge planerat samarbete till stånd mellan Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt, vilket resulterade i den utmärkta «Trio». Det kom att dröja till 1999 att få till en uppföljare, «Trio II». Nu släpps dessa två album tillsammans med en CD som innehåller alternativa versioner, outgivet och i nya mixar i snygg förpackning. De här albumen har behållit sin fräschör. Den outgivna «Waltz across Texas tonight» skriven av Harris och Rodney Crowell är en riktig pärla.

Elvis Presley
Way Down in the Jungle Room

Sony Legacy

Begåvad återutgivning av Elvis sista inspelningar. Ett övertygande bevis att John Lennon hade fel i sin uppfattning att Elvis «dog» när han ryckte in i armén.

Toni Holgersson
Nordic Noir

Amigo

Sista delen i en enastående triologi som började med «Ibland kallar jag det kärlek» (2010) och «Sentimentalsjukhuset» (2012). Till skillnad från Holgerssons tidigare plattor har han inte skrivit materialet själv, det har Charlie Engstrand gjort men vars texter är väldigt Holgersonska i uttrycket. Arrangemangen är lågmälda liksom sången. Utmärkt producerat av Holgerssons son Dante Kinnunen. Toni Holgersson är värd en större publik än vad han har idag. «Nordic Noir» är en av årets bästa skivor. Minus dock för medföljande texthäfte där den vita texten mot blå/svarta bakgrunder gör texten i princip oläslig.

John Prine
For better, or worse

Oh Boy

Uppföljaren till duettskivan «In spite of ourself» (1999) där Prine tillsammans med sina kvinnliga duettpartners med stor framgång tolkade klassiska countrylåtar. Duetten mellan Prine och Iris Dement i titellåten, skriven av Prine själv, är oförglömlig. Iris DeMent är med på några spår även på nya duettplattan till vilken Prine bjudit in nya partners bland annat Kacey Musgraves, Kathy Mattea, Allison Krauss och Lee Ann Womack. Duettskivor brukar mera sällan motsvara högt ställda förväntningar men «For better, or worse är ett klart lysande undantag.

Leonard Cohen
You want it darker

Columbia

Titelspåret och »Traveling light« är två av Cohens starkaste sånger någonsin.

The Coal Porters
No. 6

Prima Records

Ny bekantskap. Det tar lite tid innan den fäster.

Jean Shepard
Five classic albums plus singles

Real Gone

Jean Shepard som gick bort alldeles nyss var en av de bästa countrysångerskorna. Den här samlingen innehåller fem av hennes album för Capitol mellan 1956 och 1961 samt singlar, totalt 105 låtar. Skinn på näsan hade hon också, det skvallrar titlar som »Act like a married man«och »I rather die young«. Här finns också »A satisfied mind«, en av countryns allra bästa låtar. Allt för under hundralappen.

Van Morrison
Keep on Singing

Exile

Morrison brukar ju regelbundet av svenska recensenter avfärdas som en sur gubbe som inte insett att han passerat bäst före datum. Därför är titeln på den senaste så passande; »Keep me singing«. Här finns ingen låt som sticker ut, snarare är »Keep me singing« ännu ett bevis på Morrisons höga kvalitet såväl när det gäller text, musik och inte minst arrangemang. En av Morrisons bästa på senare år.

Fleetwood Mac
Mirage

Warner

Återutgivning av i mitt tycke gruppens bästa album som oförtjänt stått i skuggan av »Rumours« och »Tusk«. Dock är den verkliga behållningen de 20 extraspår med diverse demos och outtakes. Det materialet är i flera fall bättre än vad som kom med på originalversionen, exempelvis Stevie Nicks »That´s allright« som vinner på ett mer avskalat arrangemang, likaså gäller också Lindsey Buckinghams »Oh Diane«. En makalös version av klassikern »Cool water« överraskar.
Oktober 2014
Tomas Andersson Wij – Mörkrets hastighet
Ännu ett skilsmässoalbum! TAW sällar sig till skaran manliga singer-songwriters som delgett oss sina relationsproblem, det finns ju några stycken Dylan, Springsteen, Wiehe och Lundell för att nu nämna några. Mörkrets hastighet avviker dock inte i sitt uttryck från TAWs tidigare album. TAW är de små nyansernas mästare med förmåga att med enkla ord beskriva vardagsupplevelser som de flesta av oss kan relatera till. TAW är också duktig på att få till melodier som harmonierar väl med texterna. Jag är inte förvånad att TAW samtidigt ger ut sina sångtexter i bokform. Jag gillar mycket Mörkrets hastighet.

Jeannie C Riley – Harper Valley PTA - The Plantation Recordings 1968-1970
En utmärkt samling som rymmer Rileys fem första album (!) och som visar en artist med mer i bagaget än en hitlåt. Arrangemangen är mycket tidstypiska vilket med råge bidrar till att göra The Plantation Recordings till en lyssnarupplevelse.

The Don Darlings
Don Darlings från Göteborg spelar musik som bäst låter sig beskrivas som dark southern americana. Vid en första lyssning hör jag låtar som i sakta mak tuffar fram i en kollektiv mollstämning där såväl musik som text är svåra att få grepp om. Dock, med upprepade lyssningar framträder låtarna som egna personligheter. »Provide Me An Angel«, »Transcendental Noice« och »Moonshine Baby« är favoritspår. Det ska bli spännande att följa gruppens framtida öden och äventyr.

Lee Ann Womack – The Definitive Collection
En sen upptäckt för min del (tack till Magnus Eriksson), därför fungerar denna dubbel-cd utmärkt för vidare utforskning av Womacks katalog. En låttitel som »A Man With Eighteen Wheels« är svår att argumentera emot!

Elvis Presley – That´s The Way It Is
Gigantisk box (åtta CD/två DVD) från Elvis tredje säsong på International, Las Vegas (1970). Här finns förutom bägge tidigare utgivna DVD-versioner av dokumentären »That´s the Way It Is« även originalalbumet, sex konserter samt en CD där Elvis och musiker repeterar inför premiären.
En någorlunda sansad människa tycker förstås att det här är överkurs, varför lyssna på sex konsertupptagningar där repertoaren i stort sätt är densamma? Sant och visst, men vi andra vill ha ännu mer.

Crosby, Stills, Nash & Young – CSNY 1974
Graham Nash sammanställning av de inspelningar som gjordes i samband med den återföreningsturné som med mycket möda genomfördes 1974. Stora egon och framgångsrika solokarriärer gjorde att återföreningen dröjde. Gruppen framträdde i huvudsak på jättelika utomhusarenor, typ Wembley. Därför är det överraskande att ljudupptagningen är så bra och att gruppen är så pass samspelt och ofta tillför kollegornas låtar en extra dimension. Stills »Johnny´s Garden« är ett utmärkt exempel.
Repertoaren är till största delen hämtad från den CSNs debutalbum och uppföljaren »Deja Vu´« där ju Neil Young ansluter som medlem men också från respektive soloalbum.

Leonard Cohen – Popular Problems
Alltid bäst när det gäller!

Mars 2015
Annaleena Presley - American Middle Class
Brandi Carlile - The Firewatcher´s Daughter
Jackson Browne - Standing in the Breach
Allison Moorer . Down to Beleiving
Joni Michell - Love Has Many Faces

Avdelning bättre sent än aldrig:
Kasy Musgraves - Same Trailer, Different Park
Ashley Monroe - Like a Rose
Brad Paisley - Wheelhouse

Juli 2015
Rolling Stones - Sticky Fingers
Stones kanske bästa album, inget de producerat därefter når upp till detta.

Jason Isbell - Something More Than Free
Når inte upp till »Southeastern« men likväl väldigt, väldigt bra.

Leonard Cohen - Can´t Forget
Cohen har en märklig förmåga att leverera angelägna live-album.

Ellen Sundberg - White Smoke and Pines
Växer hela tiden.

David Urwitz - Ett försök till samling
Utmärkt urval. Det är dags att upptäcka en av Sveriges bästa låtskrivare.

James Taylor - Before the World
Taylor har aldrig gjort ett dåligt album, häpnadsväckande att han har rösten i behåll. 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.