Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Baez, Joan
Day after tomorrow
(Proper/Bonnier Amgio)

Aj aj aj, nu sitter man dÀr med snaran runt och ska försöka slingra sig sÄ att det skrivs runt och kring, för Ànnu blÄser vinden rÀtt och forna tiders glans ska helst fÄ fortsÀtta glÀnsa.

Men, dessvÀrre, med Älderns rÀtt - ocksÄ det ett slitet uttryck - behöver inte Joan Baez fortsÀtta att spela in skivor.

Rösten den en gÄng sÄ omfÄngsrik, nyanser, uttrycksfull, sÄ hög, ljus och klar Àr nu den som en kvinna som nÀrmar sig 70 har. Det som fanns har i mycket gÄtt förlorat.

Varför Steve Earle fick för sig att vara initiativtagare, ledsagare och producent av »Day after tomorrow« kan tyckas svĂ„rtolkat. Men troligen Ă€r det en Ă„terbetalning för inspiration och kanske ocksĂ„ insikt om att det hĂ€r Ă€r cirkelns slut och dĂ„ fĂ„r örat blunda för bristerna. Vi bör istĂ€llet höra det vi vill höra, hur det en gĂ„ng var.

Steve Earle verkar ocksÄ ha nÀrmast sig inspelningen tassande pÄ tÄrna, allt för att anpassa sÄ att Dame Baez kan iklÀda sig ikonrollen. Musikernas sammansÀttning pÄminner om en kammarensemble i folkton, skicklig, följsam - men nedtonad nÀst intill utplÄning.

Melodierna, texterna, handplockat, skrÀddarsytt och mestadels utan anmÀrkning. Musik för en drottning, framförd av en drottning, uppvaktad som en drottning, behandlad som en drottning.

Hade det inte varit för det alltid nĂ€rvarande undantag, hĂ€r Tom Waits »Day after tomorrow«, framförd till eget gitarrspel och med medkĂ€nnandet sĂ„ pĂ„tagligt, hade jag inte skrivit drottning utan Ă€nkenĂ„d med hög sjĂ€lvuppfattning.

Joan Baez har pÄ flera plan Ästadkommit mer Àn mÄnga andra, hon har förenat sin musik med starkt socialt engagemang.

NĂ€r hon pĂ„ Bob Dylans »RollinÂŽ thunder review« sjunger »Deportee« i duett Ă€r hon sĂ„ vacker och sĂ„ sexuellt lockande att sinnet knappt kan ta in kĂ€nslorna. Hennes inspelning tillsammans med Mimi Farina av »Pack up your sorrows« Ă€r en favorit, de inspelningar som via LP och radio kom till Sverige i 1960-talets mitt stĂ„r sig Ă€n.

Nu har hon fÄtt göra ett sitt Àrevarv.

Tack, men det var inte sÄ jag ville minnas henne.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.