Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Persson, Lennart
Feber 2: SĂ„nger om KĂ€rlek
(Modernista)

Utan Lennart Persson skulle den svenska musikjournalistiken onekligen se mycket trÄkigare ut.

Fanzinen Larm och Feber var banbrytande.
Feber.se med Gradvall, Lokko, Olsson och Persson var ett av de mest intressanta kulturprojekten i Sverige under modern tid.
»Feber 2: SÄnger om kÀrlek Àr inget undantag; som vanligt till grÀnsen fylld av kunskap, passion och stilistisk skÀrpa ger Persson lÀsaren 63 stycken texter att stiga in i.

BerÀttelser om bland annat miserabla alkoholister, övergivna romantiker och kÀrlekstörstande enstörningar avlöser varandra i jÀmn ström. Inte nÄgonstans under bokens drygt 400 sidor tappar författaren fokus; boken Àr en resa med kÀrleken i förarsÀtet och stereon pÄ högsta möjliga volym.

Först strĂ€cklĂ€ste jag boken – dĂ€refter unnande jag mig att lĂ€sa om sĂ€rskilt lysande partier, sĂ„som texten om Howard Tates »AinÂŽt Nobody Home«, den om »Fairytale in New York« och den om
 ja, jag kan fortsĂ€tta tills jag bockat av bokens alla artiklar för tillsammans bildar de en oemotstĂ„ndlig helhet.

Första gÄngen jag under en lÀngre tid pratade med Lennart Persson var under en intervju jag gjorde för nu nedlagda gratismagasinet SOOM. DÄ stod det sÄ hÀr i texten:

»Det finns de som skriker efter en föryngring inom den svenska musikjournalistiken. Att de flesta av de skribenter som idag sÀtter getingar, plus eller vad det Àn mÄ vara Àr fossiler som passar bÀst pÄ ett museum. Det finns de som förbereder en revolution genom att starta fanzines och andra tidningar. Som tar sig tid att skriva lÄnga artiklar om intressanta kulturyttringar samt gör intervjuer med artister och personer som vÀgrar stÀlla sig i mittfÄran. Dock finns det ingen i den yngre generationen skribenter som kan eller som ens vÄgar att försöka ta Lennart Perssons plats. Hans artiklar, recensioner, krönikor och intervjuer Àr och har alltid varit lika mycket passion som kunskap. Som lÀsare kÀnner man hur Lennart brinner för det han skriver om samtidigt som han Àr mÄn om att utbilda de som lÀser. Och han har inga tankar pÄ att sluta.

– Jag har skrivit i sĂ„ mĂ„nga Ă„r och jag tycker att mina texter Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin tidigare sĂ„ varför ska jag sluta sĂ„ lĂ€nge det finns nĂ„gon som lĂ€ser det jag skriver? Det finns skribenter som Ă€r 20-25 Ă„r yngre Ă€n mig som skriver mycket mer stabbigt och trĂ„kigt.«

Mer Ă€n ett Ă„r senare Ă€r jag fortfarande beredd att stĂ„ bakom dessa Ă„sikter. Än mer sĂ€ker har jag blivit efter att ha lĂ€st »Feber 2: SĂ„nger om kĂ€rlek«, som helt enkelt Ă€r omistlig för alla som pĂ„stĂ„r att de Ă€lskar musik.


/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.