Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ollabelle
Ollabelle
(DMZ/Columbia)

Jag kan bli sÄ jÀvla avundsjuk pÄ jÀnkarna. OK för att de har den snyggaste flaggan, den bÀsta musiken, de snyggaste brudarna och den godaste maten, men det som verkligen svider i jantetarmen, det Àr deras otroliga dedikation till mannen pÄ vÄningen ovanför.

Vare sig det handlar om att försöka dölja sin skenhelighet, förklara sin oförklarliga tur eller bara uttrycka sin glÀdje eller sorg kan man som god amerikan alltid gÄ upp en trappa för stöd, och komma undan med det i vilka situationer som helst. Det Àr som en kollektiv noja, en folksjukdom som Àr lika skrÀmmande som den Àr avundsvÀrd. Framför allt nÀr den tar sig uttryck i musik.

Nu skulle jag i och för sig inte nÄgonting som helst emot att gÄ med i Ollabelles fyra man och tvÄ kvinnor starka församling. Ett samfund dÀr man inte behöver bekymra sig om nÄgra restriktioner eller bli utsatt för förmynderi eller sexuella övergrepp. En församling dÀr musiken Àr Gud och vilken scen som helst Àr kyrkan. Och dÀr kÀrleken alltid segrar.

Ollabelle inte bara svÀnger och strÀcker hÀnderna mot skyn, de rockar ganska fet röv emellanÄt. Hade jag varit Satan och hört »Get Back Temptation« hade jag tÀnkt mig för fler Àn en gÄng innan jag gjort nÀsta framstöt. Och hade jag inte varit den hÄrdnackade ateist jag inbillar mig att jag Àr hade jag förmodligen bokat plats pÄ nÀsta tÄg till himmelen, sÄ lÀnge de spelade »Soul Of A Man« eller »All Is Well«.

Ollabelles gospel brinner inte som Staples Singers, eller Sister Rosetta Tharpes gospel brinner, dĂ€rtill Ă€r den alldeles för, tja, vit. Men den har glöd och ett stort pulserande hjĂ€rta, Det kĂ€nns ocksĂ„ helt naturligt att Levon Helm gĂ€star pĂ„ Andrae Crouchs »Can’t Nobody Do Me Like Jesus«; The Band tillhörde ju samma musikaliska enighet för sisĂ„dĂ€r 30 Ă„r sen. Gudsfruktande eller inte, Ollabelle gör soulig bluesgospel för dig, dig, dig och mig. Alla som Ă€lskar och tror pĂ„ musik, vill sĂ€ga.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.