Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dodd, Deryl
Stronger Proof
(Dualtone)

(samrecenseras med Jesse Dayton »Country Soul Brother«)

Det kanske Àr för tidigt att tala om en New Wave Of Contemporary Country Rock, men det börjar onekligen hÀnda saker i Nashville, Austin och lite varstans i den amerikanska mellanvÀstern. För med jÀmna mellanrum dyker det numera upp plattor som förenar traditionellt honkande grÀsrotscountry med hÄrdför rockattityd pÄ ett nytt, frÀscht och lekfullt sÀtt. Oborstad countryrock, dÀr country betyder Lefty Frizzell och George Jones (eller varför inte Dwight Yoakam) och rock betyder Flying Burrito Brothers och Uncle Tupelo (eller varför inte Steve Earle).

Texasbaserade Jesse Dayton till exempel, Ă€r en sjĂ€lvutnĂ€mnd country soul brother som gör sitt bĂ€sta för att leva upp till detta epitet. Han har slĂ€ppt fyra habila plattor och fortsĂ€tter hĂ€r pĂ„ den inslagna vĂ€gen med den Ă€ran genom att blanda in alla former av rotsbunden musik i sin vĂ€loljade raggarmaskin. LĂ„t dig inte lĂ„ta sig luras av Daytons fagra babyface – han har en ruffigt sjĂ€lfull röst, vĂ€ldigt lik killen i Hayseed Dixie, med bĂ„de twang och riv och han pendlar utan svĂ„righet mellan hardcore honky tonk, munspels- och fiolsmyckade countryshuffles och texastales.

Statementet i titellĂ„ten fungerar utmĂ€rkt, likasĂ„ den blĂ„sförsedda countryfunken i sagolika »Talkin’ Bobby Dale’s Hard Luck Blues« och Doug Sahm-möter-Lefty-Frizzel-vid-mexikanska-grĂ€nsens-lekstugan i »Moravia« hör man gĂ€rna igen. För att inte tala om den finfina versionen av The Cars gamla »Just What I Needed«, dĂ€r Dayton Ă€n en gĂ„ng visar hur kort avstĂ„ndet i sjĂ€lva verket Ă€r mellan pop och country. Texterna Ă€r inga mĂ€sterverk men slalomĂ„ker smidigt mellan klichĂ©erna och gĂ„r i mĂ„l med huvudet högt, Ă€ven om »One Of Them Days« slirar betĂ€nkligt, Ă€ven musikaliskt.

SnÀppet bÀttre som album betraktat Àr likaledes texasfödde Deryl Dodds femte fullÀngdare, den skönt bonniga, men likafullt uppdaterade »Stronger Proof«. Dayton mÄ vara en profilstarkare sÄngare, men det Dodd saknar i röstoriginalitet kompenserar han med knivskarpt lÄtskrivande. DÀr Dayton kan kÀnnas en aning för medveten om vilka knappar han ska trycka pÄ, och dÀrmed bli lite förutsÀgbar och utstuderad, lÄter Dodd bara avslappnad och helt i fas med sitt hantverk.

»Never Again« lĂ„ter som om Dwight Yoakam jammat med Buddy Millers band, titellĂ„ten Ă€r en Gram Parson-tributekvĂ€ll med BR549 som husband och »Livin’ Where You Told Me To Go« Ă€r som en musikalisk version av Sean Connerys rolltolkning i sagofilmen »Dragonheart«, en godhjĂ€rtad countrybest med glimten i ögat. Han har fingertoppskĂ€nsla ocksĂ„. Dodds musikaliska alter ego, den dumpade trubaduren som bĂ€r hjĂ€rtat pĂ„ bröstet och grĂ„ter i ölen, Ă€r precis pĂ„ vĂ€g att bli patetisk nĂ€r han flippar myntet och ger oss den fryntliga »More Of The Same«, och visar att humorn, och det goda humöret finns dĂ€r innanför flanellskjortan. Och just i detta avgörande ögonblick framstĂ„r Dodd, precis som Jesse Dayton, som en utomordentlig representant för den nya vĂ„gen av modern countryrock. Om det nu finns nĂ„gon sĂ„dan, vill sĂ€ga.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.