Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Smaklösa
Mördarsnigel
(Tasteless Records)

PÄ Gotland Àr Smaklösa en institution.

NÄgot som gruppen med största sÀkerhet vÀrjer sig frÄn, dÄ deras existens bygger just pÄ att de Àr en drift med just institutioner och allt etablerat.

Gruppen har funnits sedan tidigt 1970-talet och gjort lokal karriÀr pÄ att vara anti. Inte kunna spela, inte kunna sjunga, inte vilja.
Studentikost? Ja, kanske i början. Lokalrevy? Absolut inte!

Smaklösa Àr snarare driften med lokalrevyn, de fÄngar istÀllet det lokalt pompösa och ger de vassa nÄlstick lokalrevyn bara skrattar sig förbi.

NĂ€r vi talar om svensk landsbygdsrock Ă€r det Torsson, det Ă€r Perssons Pack, det Ă€r Svenne Rubins och nĂ„gra andra vi tĂ€nker pĂ„. Smaklösa utklassar dem alla, genom sin totala lokala förankring. Texterna Ă€r toköversĂ€ttningar av rockens klassiska nummer, »Proud Mary« blir till »Rune frĂ„n Rone« och handlar dĂ„ om en ung landsbygsman frĂ„n socknen Rone.

Musiknummren inramas dĂ„ och dĂ„ av talade stycken, mĂ„nga improviserade och kanske mest njutbara nĂ€r baren har varit öppen en stund. För den som inte gillar musik Ă€r nya CD:n »Mördarsnigel« rena önskeplattan, det Ă€r nĂ€mligen en dubbel-CD, dĂ€r CD nummer tvĂ„ har undertiteln »Talmannen«. DĂ€r kan man fĂ„ njuta av nĂ€r Radio Gotland ska intervjua Ingmar Bergman om bordtennis eller nĂ€r Robert Wells beskrivs som ett piggsvin.

SjÀlvklart och givetvis tyvÀrr Àr en icke-gotlÀnning aningen utanför nÀr Smaklösa spelas. Nyanser och anspelningar gÄr förbi.
Nya plattan har nĂ„gra spĂ„r som i sina tankevindlingar för utomstĂ„ende kĂ€nns otĂ€nkbara, som »Slamtömmaren«, om villaĂ€garens bĂ€ste vĂ€n. SpĂ„ret avslutas med lite efterprat, för ni vet vĂ€l att om man Ă€r trogen slamtömmarkund fĂ„r man var hundra tömning gratis plus en staty.

Det Àr i konsten att uppfatta och förmedla samhÀllets vardagsdetaljer som gruppens textstyrka ligger. Det Àr lokaltidningen i dess renaste form och troligen Àr det denna publiknÀrhet som gjort att gruppen har fans som kan texterna till varenda lÄt och som pratar med i monologerna.

En annan variant gruppen anvĂ€nder Ă€r att göra inspelningar av kĂ€nda hits, som »When my blue moon turns to gold again«, framförd med falsksĂ„ng och enstrĂ€ngad banjo som enda industrument.

Smaklösa kommer med en ny platta ungefÀr vart femte Är och ger numera ocksÄ konserter varje sommar, i gotlÀndska Àngen och ibland till och med vÀgskÀl. Gruppmedlemmarna Àr runt de 50 och har yrken typ jurist.

Typ.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.