Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Murphy, Elliott
Notes from the underground
(Mudi/HemifrÄn)

30 album, kanske fler. Och fortfarande med nÄgot att sÀga.

Elliott Murphy kunde för lÀnge sedan ha gett sig in pÄ Äteruppspelningens vÀg. Turné pÄ turné och en och annan CD med nyinspelningar av de gamla favoriterna eller konsertplattor.

Men nej, det innehĂ„llsformulĂ€r som formulerades med debuten »Aquashow« Ă„r 1973 Ă€r det som Ă€nnu gĂ€ller. Moderniserat, förnyat, omprövat, javisst. Men forfarande just berĂ€ttelser frĂ„n en skuggig undervĂ€rld, vilket ger titeln pĂ„ hans nya CD nĂ€ra nog bokslutstyngd.

Symboliken Ă€r dock troligen slumpmĂ€ssig, för nĂ„got bokslut Ă€r defintivt inte »Notes from the underground«. Det Ă€r en helt vanligt Elliott Murphy-skiva, med nĂ„gra fantastiska spĂ„r, nĂ„gra Ă€nnu fantastiskare, nĂ„gra virrigheter, nĂ„gra experimentella, nĂ„gra sĂ„dĂ€r. Men alltid med en ordflöde lĂ„ngt frĂ„n tralla-la.

För cirka 30 Är sedan gav han oss sin berÀttelse om Eva Braun, nu om generalen Robert E. Lee. Och sÄ fylls hela plattan, med smÄ noveller, en del mini, andra skulle kunna om de fick tillÄtelse dra ivÀg mot romanens omfÄng.

En gÄng sades det att skivbolagen Columbia (CBS för oss svenskar) valde mellan Bruce Springsteen och Elliott Murphy, vem som skulle fÄ uppbackningen. Om Elliott Murphy sjÀlv lÀngre vidhÄller myten om myten vet jag inte, men det fanns en tid dÄ han envist sökte sig Äter till det stora rampljuset.

Men Europa och dÄ nya hemvistet Paris gav sÄ smÄningom frid och en kultstatus och en stor trogen skara lyssnare som lika vÀl tar till sig det nya som det gamla. Detta tror jag Àr orsaken till att han fortsatt att utvecklas istÀllet för att bli en nostalgiartist. Det franska skivbolaget New Rose har ocksÄ gett honom frihet att hantera musiken, Àven nÀr en del plattor varit intetsÀgande.

NĂ„gon »Born to run«-artist har Elliott Murphy aldrig varit, hans berĂ€ttarteknik Ă€r mer, ja ursĂ€kta, jag kommer inte pĂ„ nĂ„got annat, centraleuropeisk. Lite kabarĂ©, lite avantgarde, lite »Berlin pĂ„ 1920-talet«, samt rock, bĂ„de den storstadstyngda bredbenta och den mer bluesbehĂ€ngda.

Den hÀr blandningen gör hans plattor till mÄngsidigheter, vi lyssnare kastas mellan olika vÀrldar och vi fyller lÀtt vÄrt anteckningsblock med influenser och ursprung. I de hÀr variationer öppnas ibland falluckor, men sovrar men en aning - det vill sÀga hoppar över de spÄr man gÀspar till - Àr hans plattor pÀrlor för den som vill njuta litterÀra ordkaskader.

SĂ„dan Ă€r »Notes from the underground«.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.