Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nelson, Willie & Marsalis, Wynton
Two Men With The Blues
(Blue Note)

Det var vÀl sÄ att Willie Nelson tyckte att eftersom han sÄ sÀllan Àr ute pÄ turné och ger alltför fÄ konserter sÄ visst kunde han spela lite live med jazztrumpetaren Wynton Marsalis. Och varför inte göra en inspelning av konserten ocksÄ och ge ut ett jazzalbum eftersom det ju var sÄ lÀngesen det kom ett album med Willie Nelson.

Titeln sÀger blues och det bör vÀl syfta pÄ att bÄde Willie Nelson och Wynton Marsalis har bluesen i sig. Den förste omformar blues till country (och tvÀrtom) och den andre har bluesen som det musikaliska hjÀrtat i sin jazzmusik.

Men det syftar nog ocksÄ pÄ att de flesta lÄtarna framförs som jazzmusik av den gamla New Orleans-sorten dÄ blues och jazz var syskon.

Willie Nelson tar fram sin nÀrmast perfekta jazzfrasering, som han ju ibland anvÀnder Àven nÀr han sjunger country, och spelar lika typiskt pÄ gitarren som alltid. Wynton Marsalis, som ju annars kan vara rÀtt trÄkig, tyckte visst det var kul att lira med Nelson, för ocksÄ han gör flera fina trumpetinsatser (gÀrna med skarp Louis Armstrong-ton men Àven mjukare, mer lyriskt). Medan den suverÀne munspelaren Mickey Raphael fÄr musiken att dra lite mer Ät det som vi brukar kalla blues.

Bland lĂ„tarna finns till exempel ”Bright Lights Big City” (mer regelrĂ€tt blues), ”Caldonia” (jump-blues), ”Stardust” och ”Georgia On My Mind” (frĂ„n den Stora Amerikanska SĂ„ngboken), ”Basin Street Blues” (jazzblues) och ”That’s All” (country). Willie Nelson sjunger allt och vad som helst lika suverĂ€nt och utan minsta anstrĂ€ngning till bĂ„de lugnare och lite hĂ„rdare jazzgung.

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.