Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Little Feat
Join the Band
(Proper/BAM)

NÀsta Är Àr det trettio Är sedan Lowell George dog. DÄ skulle Àven Little Feat dött, Ätminstone enligt alla oss ignoranta Àlskare av gruppen som var övertygade om att den drevs av sina inneboende spÀnningar dÀr Bill Payne ville göra jazzfunk och Lowell George stod för allt det goda.

Det kom ocksÄ nÄgon skiva med outgivet nÄgot Är senare, men Little Feat tycktes vara ett avslutat kapitel. Men skivor dök upp som utmanade fördomarna. Paul Barrere gjorde ett par fina soloskivor som antydde att hans musikaliska idéer hela tiden legat i linje med Lowell Georges. Med Ären insÄg ocksÄ vi som varit dumma att Bill Payne inte bara var en glimrande musiker, utan ocksÄ en visionÀr helt i klass med Lowell George. Det var inte spÀnningarna som drev Little Feat, det var den organiska föreningen av skilda stilincitament som, i förening med det musikaliska kunnandet och en fantastisk lÄtskrivarkonst, som gjorde Little Feat till en av de stora amerikanska grupperna.

LÀngre in pÄ 80-talet Äteruppstod ocksÄ Little Feat som grupp. Gitarristerna avlöste varandra pÄ Lowell Georges piedestal, innan Fred Tackett auktoritativt intog den. Shaun Murphy skapade sÄ sakteliga en roll som inte tidigare funnits, rollen som Little Feats sÄngerska. Och Little Feat finns fortfarande med fem kvarvarande medlemmar frÄn den sextett som originalkvartetten vÀxte till i början av 1970-talet.

Det innebÀr en stark kontinuitet, och nÀstan allt Little Feat gjort har i mina öron hÄllit högsta klass. Med nÄgra undantag: Little Feat har givit ut lite för mÄnga samlingar med kuriosa och alltför mÄnga liveskivor; inget av de senare livealbumen kan mÀta sig med »Waiting for Columbus«, och nÄgra av dem Àr i Àrlighetens namn ganska trista.

Det Àr alltsÄ lÀtt att gÄ vilse i den delen av Little Feats oeuvre, eller ocksÄ kan man lÄta bli att gÄ in i djungeln i tanken att det senaste livealbumet förmodligen Àr umbÀrligt.

Det Ă€r vad jag gjort, och jag kan ha missat nĂ„got mĂ€sterverk. Det kan ocksĂ„ hĂ€nda att nĂ„gra av de lĂ„tar pĂ„ Little Feats nya skiva »Join the Band« jag aldrig tidigare hört med gruppen finns pĂ„ nĂ„gon liveplatta som aldrig trĂ€ngt in i mitt medvetande; jag tĂ€nker pĂ„ sĂ„nger som »The Weight«, »This Land Is Your Land«, »See You Later Alligator« och Huey P. Smiths »Don’t You Just Know It«.

»Join the Band« Àr alltsÄ en coverskiva, dÀr Little Feat framför lÄtar frÄn de mest skiftande hÄll eller gör covers av sina egna klassiker - tillsammans med gÀstartister frÄn Àn mer skiftande hÄll.

Skivan Ă€r i stort sett lysande. Jag vet inte hur mĂ„nga inspelningar av »Dixie Chicken« jag har, men Vince Gills sĂ„ng ger sĂ„ngen ett mjukare drag, lite i stil med John Sebastians tolkning pĂ„ »Tarzana Kid«. Paul Barreres sĂ„ng i »The Weight« lyfter sĂ„ngen till samma nivĂ„ som Mavis Staples, Ă„tminstone nĂ€stan, Brooks & Dunn Ă€r hur bra som helst (ja, faktiskt) i en mjukt Ă„terhĂ„llen version av »Willin’«. Barrere bildar ocksĂ„ en oemotstĂ„ndlig sĂ„ngartrio tillsammans med Shaun Murphy och Emmylou Harris i »Sailing Shoes« i en frĂ€ck version som gĂ„r över i ett breakdown med Sam Bushs fiol och Bela Flecks banjo.

Den mest spektakulÀra pÄ skivan Àr dock Little Feats tolkning av »This Land Is Your Land«. Paul Barrere öppnar med akustisk slide, innan han sjÀlv börjar sjunga. LÄngsamt glider gruppen in i en lite smÄlojt laidback New Orleans-attityd, innan Shaun Murphy intensifierar det musikaliska uttrycket med klassisk soulsÄng à la Aretha Franklin och Chaka Khan. NÀr temperaturen höjts pumpar gÀstande Michael Utleys B3:a energiskt pÄ, ofta i tilltufsat samspel med Barreres, Tackets och Mac McAnallys gitarrer. Det blir en suverÀn svÀngfest, men tyvÀrr utan nÄgon av de stÀndigt utelÀmnade stroferna.

Och ibland Àr det bara gripande, som nÀr Inara George sjunger sin fars »Trouble« kompad endast av Bill Paynes piano. DÄ smÀlter allt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.