Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Herring, Caroline
Lantana
(Signature Sound)

VĂ„r bild av de amerikanska sydstaterna, hur har den formats?

Vi som samsas hÀr pÄ rootsy.nu har i mycket fÄtt den via musik och de myter som av den skapats.

Grabbigt, muskulöst och sÄ rör vi i en del dust bowl-mytologi, rasism, Robert Johnson vid korsvÀgen, Hank Williams, degeneration, stockcar racing och sÄ vidare.

NĂ€r jag sedan lĂ€ser att Caroline Herrings tredje album, »Lantana«, Ă€r sydstaterna in i mĂ€rg och ben kĂ€nner Ă„tminstone jag mig illitterĂ€r. Vad Ă€r det jag inte omedelbart begriper?

Resonemanget sviktar en del, men som den kinesiske poeten Li Li uttrycker det i en intervju i Svenska Dagbladet 7 juli i Är, han skulle aldrig pÄ svenska tolka en dikt om den kinesiska mÄnhelgen eller för kineser tolka nÄgot om svensk midsommar. De kulturella referensramarna finns bara inte.

Och sĂ„ mĂ„ste det vara med »Lantana«, att hĂ€r finns nĂ„got jag bara kan ana och luftigt beröra, men inte helt inneslutas av.

LitterĂ€rt och musikteoretiskt folk pĂ„ rootsy.nu, Magnus Eriksson, Bengt Eriksson, skakar redan sina huvuden och för er lĂ€sares skull hoppas jag de fyller i mina luckor. Ty Caroline Herring sĂ€ger nĂ„got, om kvinnor, om frigörelse, om Gud, om familjen och hon gör det frĂ„n sin position som barnfödd mitt i sydstaternas urbana kultur. Det hennes öga har sett överför hon till eget perspektiv. Eller, som i »Paper gown«, dĂ€r »hon« blir »jag«. DĂ„ Ă€r hon barnmörderskan, kvinnan som dödade sin tvĂ„ barn för att fĂ„ den man hon ville ha, för mannen ville bara ha henne om hon inte hade barn. En historia vi vill tro Ă€r pĂ„hittade, men verklighet i South Carolina.

Musik Àr lÀttillgÀnglig, melodiflöden vi kÀnner igen, akustisk och oftast fotstampsvÀnlig, mer alt-country Àn högstÀmd folkton. Rösten Àr rakt pÄ, nej, inte pÄtrÀngande, snarare försynt. Men ÀndÄ Àr fÄngar den in mej.

»Lantana« Ă€r en CD jag inte fullt begriper, men som jag lika fullt lyssnar till om och om igen.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.