Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Schlegel, Becky
For All the World To See
(Lilly Bay Records)

Med sin lite vekt vÀdjande, mjukt följsamma och kÀnslomÀssigt öppna röst rör sig Becky Schlegel obesvÀrat mellan mainstream och bluegrass. Hennes skiva »For All the World To See« inleds med en eftertÀnksam Weissenborn-figur av Bo Ramsey. Sedan hör vi Becky Schlegels nÀstan eteriska röst effektfullt backad av banjo och gitarr. SÄngen prÀglas av en ÄterhÄllen intensitet som förtÀtar uttrycket, som skapar en nÀrhet och pÄtaglighet dÀr kÀnslorna ligger öppna, blottade och nakna i sin absoluta nÀrvaro.

Det Àr som om sÄngen krÀver en replipunkt, nÄgot som anknyter till traditionen pÄ ett mer neutralt sÀtt, som för att komma förbi det sÄriga i albumets öppningsspÄr. Inte sÄ att »Bound for Tennessee«, som den följande sÄngen heter, skulle vara mindre angelÀgen Àn titelspÄret, men det mjuka och följsamma vÀcker inte samma förtÀtade associationer. Det behövs inte, Àven det Àr en ypperlig sÄng precis som den bluegrassdoftande »Best Time of the Day« och den mer mainstreambetonade balladen »Why Maybe«, som vackert rör sig pÄ grÀnsen mellan country och folkpop, som följer.

UngefÀr sÄ ser de musikaliska polerna ut. Men Becky Schlegel lÄter dem ocksÄ mötas pÄ ett sÀtt som förstÀrker intensiteten. Hon nÀrmar bluegrasslÄtarna till countryns duotradition, bÄde old timey och Nashville, med tvÄstÀmmig sÄng, och de skenbart mer renodlade countryspÄren fÄr hela tiden en touch av nÄgot annat: ljuv folksÄng, pop eller klassisk akustisk country.

Den instrumentala inramningen Àr ofta stramt och smakfullt reducerad; inte en ton, inte ett lick eller solo som inte Àr motiverat utifrÄn de överordnade stÀmningarna. Brian Festers banjo i »99%« kan i sitt starka driv skapa ett annat intryck, men dÄ handlar det mer om en stilmarkör, en pÄminnelse om de starka bluegrassincitamenten som balanseras av Jeff Biakiffs lÀckra mandolinpicking. Samma sak med Randy Kohrs smÀrtsamt vackra dobrolicks.

HÀr finns inte ett svagt spÄr, inte ett ögonblick som inte formar en benÄdad och starkt förtÀtad intensitet.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.