Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Phillips, Sam
DonÂŽt Do Anything
(Nonesuch)

Sam Phillips har nu under drygt 20 Är gett ut en rad fina skivor med lite Beatles fÀrgad pop. Men hon Àr sorgligt förbisedd enligt min mening, jag tycker att Sam Phillips Àr en av de intressantaste kvinnliga lÄtskrivarna ur sin generation. Och framförallt nu under 2000-talet dÄ hon fÄtt till ett mer folkinfluerat sound.

Jag fÄr verkligen hoppas att Sam Phillips nÄr ut till en större publik med det alldeles purfÀrska albumet »DonŽt Do Anything«, som mÄste vara ett av hennes allra starkaste. Förut har hon lÄtit sin man T-Bone Burnett ta hand om producerandet, men efter att de gÄtt skilda vÀgar har Sam Phillips nu tagit saken i egna hÀnder och det gör hon med den Àran. LÄtarna klÀs av inpÄ bara skelettet i en produktion som Àr vÀldigt suggestiv.

Bortsett frÄn en strÄkkvartett som dyker upp i ett par nummer har Sam Phillips endast hjÀlp av en liten skara musiker. Det Àr framförallt den mycket erkÀnde Jay Bellerose pÄ trummor och Eric Gorfain pÄ gitarr och violin som ska framhÄllas. Men samtliga musiker Àr vÀldigt lyhörda och spelar inte en ton för mycket.

Melodierna Àr lite snÄriga och stÀller rÀtt höga krav pÄ lyssnaren. Man mÄste ha lite tÄlamod, det tar ett par lyssningar innan det hela faller pÄ rÀtt plats. SÄngerna hÄller en jÀmn och bra klass, men det finns ett par pÀrlor som gör att »DonŽt Do Anything« blir till nÄgot alldeles extra. Framförallt mÄste lÄten »Sister Rosetta Goes Before Us« nÀmnas, en fantastisk sÄng som Alison Krauss och Robert Plant valde att tolka pÄ fjolÄrets fina album »Raising Sand«. Men Àven i sÄnger som den lite poppiga »Little Plastic People« och de sagolikt vackra piano balladerna »Another Song« och »Flowers Up« nÄr hon Ànda fram.

Sam Phillips har egentligen allt som krÀvs för att nÄ ut. Hon kan konsten att knÄpa ihop melodier man aldrig hört förut, skriva texter som Àr vÀldigt insiktsfulla och dessutom besitter Sam Phillips en personlig och uttrycksfull röst. Vad vÀntar ni pÄ?

/Johan Annetorp


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.