Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hough, Julianne
Julianne Hough
(Humphead/BAM)

Julianne Hough Ă€r inte en debutant frĂ„n landet Ingenstans. Hon har en gedigen bakgrund. Som danserska. Hon har gjort en statistroll i den utmĂ€rkta amerikanska kriminalserien »Cold Case« och som den professionella dansaren/danslĂ€raren dessutom vunnit »Dancing with the Stars«, den amerikanska förlagan till »Let’s dance« pĂ„ TV4, tvĂ„ Ă„r pĂ„ raken med dels en lĂ€ngdskrinnare, dels en racerförare.

Och nu kommer en obetitlad countryskiva. Den bÀddar för dumma kommentarer. Julianne Hough ser bra ut, hon visar ena axeln pÄ omslaget, och hon har dessutom i intervjuer sagt att hon vill vÀnta med sex tills hon Àr gift. Det senare för övrigt helt i linje med hennes kyrkas lÀra; Julianne Hough Àr fostrad i Jesu Kristi kyrka av de Sista Dagars Heliga, alias mormonerna.

SÄ stÀll in alla kommentarer. Julianne Hough Àr en av de mÄnga kvinnor som har utseendet mot sig. Ty hon Àr en begÄvad sÄngerska i det bÄde kommersiellt och artistiskt fruktbara grÀnsland dÀr dagens country söker impulser frÄn samtida popmusik; alltsÄ den stilutveckling som countrryn alltid följt.

Julianne Hough har en stark röst med fint countryvibrato, fast med en tendens att emellanÄt bli lite gapig. Melodierna flyter fint fram i en omsorgsfullt kalkylerad variation av ballader och mid tempo-lÄtar. Texterna varierar countryns traditionella teman. »Jimmy Ray McGee« Àr en fin moralitet om tonÄrskÀrlek i den arketypiska amerikanska smÄstaden, oönskad graviditet och den forna idrottshjÀltens liv som rambler. Julianne Hough sjunger nertonat och manar lyhört fram de sorgmodiga kÀnslorna, medan gitarristerna vilar pÄ tonerna pÄ ett sÀtt som minner om den store Barry Burton.

I en sĂ„ng som »About Life« placerar sig Julianne Hough i Pam Tillis nĂ€rhet med intensiv sĂ„ng och en up tempo-refrĂ€ng, som iscensĂ€tter den stĂ€ndiga striden mellan Gud och djĂ€vulen om mĂ€nniskans sjĂ€l. Annars Ă€r vĂ€l »That Song in My Head«, som ocksĂ„ givits ut som singel, den mest omedelbara hitlĂ„ten vid sidan av »Hello«. I den förra sjunger Julianne Hough med en vokal sjĂ€lvmedvetenhet som kan föra tankarna till Gretchen Wilson. Den senare pĂ„minner Ă„ andra sidan om ”Skvallerbytta Bing-BĂ„ng”, den globala tonföljd som Robyn byggt sin karriĂ€r pĂ„.

NÀr jag lyssnar pÄ Julianne Houghs debutskiva instÀller sig parallellerna osökt. Men de Àr inte ett tecken pÄ artistisk osjÀlvstÀndighet, snarare tendenser och riktningsangivelser. Julianne Hough arbetar i en tydligt definierad stil, den samtida countrypopen, och hon gör det med personlighet och elegans. PÄ söndag fyller hon tjugo. LÄt oss skÄla för det.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.