Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Putumayo Presents: Blues Lounge
(Putumayo/Roots)

Putumayo Records Àr det mest sympatiska skivbolag man kan tÀnka sig. Förutom det sjÀlvpÄtagna, lite högtidliga mottot att introducera mÀnniskor vÀrlden över till olika kulturers musik Àr man involverad i massor av vÀlgörenhetsprojekt, de flesta med inriktning pÄ barn och utbildning. Deras kompetenta, alltid vÀlsvarvade samlingsplattor Àr ofta utmÀrkta nedslag i vad det Àn Àr de för tillfÀllet fokuserar pÄ.

Blues Lounge Àr den fjÀrde plattan i deras Lounge-serie, och eftertrÀder World Lounge, Euro Lounge och Sahara Lounge i Putumayos försök att spegla mötet mellan electronica och olika delar av rots- och vÀrldsmusik. Skivan tar fÀste i Mobys, tyck vad du vill, men ÀndÄ ganska banbrytande och genrebÀndande platta Play (hans »Run On« finns med hÀr), men det Àr lÄtarna som utgÄr frÄn det Tangle Eye gjorde pÄ sin »Alan Lomax Southern Journey« som Àr de mest intressanta.

Tangle Eye som representeras pÄ »Blues Lounge med tvÄ essentiella spÄr, »John Henry« och »Parchman Blues«, har en vÀrme och sensibilitet i sina remixar som flinten frÄn Cincinnatti inte kommer i nÀrheten av. De Àr mer intresserade av att göra den musik de samplar rÀttvisa och stöpa om den i en kostym som Àr inte bara musikaliskt utan Àven etnologiskt passande Àn att enbart anvÀnda den för att försöka göra nÄt som lÄter frÀckt, eller om man sÄ vill, populistiskt.

PĂ„ samma sĂ€tt Ă€r remixen av Little Axes (vars soloplattor ni ska kolla upp) »Midnight Dream« vĂ€ldigt frĂ€sch, likasĂ„ Mo’ Horizons pigga »Gonna Be« och belgiska Gare Du Nords blandning av samplingar och samarbete med moderna bluesmusiker pĂ„ »Pablo’s Blues«. Och New York-kollektivet Organic Grooves »Banal Reality« Ă€r den som svĂ€nger allra mest.

Precis som pÄ Tangle Eyes album Àr det ömsom vin, ömsom vatten som rinner genom det hÀr deltat och det stÄr efter nÄgra lyssningar ganska klart att det hÀr Àr en gren av den elektroniska musiken som verkligen krÀver bÄde fantasi, engagemang och kÀrlek. Det Àr lÀtt att samplingarna av de gamla bluesmÀnnen mer blir attribut och pittoreska inslag i jakten pÄ nya uttryck bland ivriga klipp-och-klistra-konnÀssörer, och det Àr lÀtt att det vÀldigt snabbt blir vÀldigt tröttsamt. Och det Àr vÀl ÀndÄ inte meningen..?

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.