Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Måndotter, Lena
Songs of Leonard Cohen
(Rootsy.nu)

När blicken nuddar över alla tolkningar som gjorts av Leonard Cohens texter sticker det snabbt ut att mest är det män som har spelat in. Ännu tydligare blir det om man ser till hela utgåvor som tolkar Cohen, där är männen i tydlig majoritet.

Kan det bero på Leonard Cohens texter och egna tolkningar är riktade till kvinnor, för kvinnor, om kvinnor och att män använder sig av Leonard Cohen för att uppnå den berörelse han så tydligt ger kvinnor.

Troligtvis är jag på väg in i en genusbetraktelse som kommer att gå över styr, men något är det med Leonard Cohen och kvinnor.

Som med Lena Måndotter.

Hon ger sig tillåtelse att tolka tio texter av Leonard Cohen och hon gör det utan att förnya och förändra. Tillåtelsen ligger just i att använda det som känns igen, det är hennes Leonard Cohen och varför då förvanska honom?

Arrangemang, instrumentering, takt, möjligen har en grekisk slöja lagts till. Lena Måndotter förtydligare det med att det var under en längre grekisk vistelse Leonard Cohens musik tog hand om henne och detta vitkalkade är absolut inte till plattans nackdel.

Som vanligt när Leonard Cohen tolkas, det är det äldre och det kända som har spelats in. Ungefär som med Bob Dylan, har ni hört någon tolka hans inspelningar från de senaste 20 åren? Eller just Leonard Cohen, vem skulle ge sig an exempelvis låtarna från den Phil Spector-producerade plattan?
Åter till Lena Måndotter.

Direkt kommer en överraskning. Rösten.
Mörk, kraftfull, inte det fördomsfullt förväntade ljusa.

Så det tar en stund att ta sig in i musiken, det blir till att styra åter till spår ett för att kunna ta till sig fraseringen och inlevelsen i »By the rivers dark«. Instrumentering, oförstärkta gitarrer, cello, på några spår bouzouki, på ännu färre pedal steel.

Någon tolkning faller ur, som »Halleluja« vars julspsalmbehandling känns ack så styv. Men det vägs mer än väl upp av exempelvis »Suzanne«, där Pierre Engströms steelspel ger ett lätt americana-antydning. Samt Lena Måndotters tolkning, hon lämnar sin älskade till en annan kvinna för att själv leva resten av sitt liv med ett bitterljuvt minne.

/Frank Östergren

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.