Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
MĂ„ndotter, Lena
Songs of Leonard Cohen
(Rootsy.nu)

NĂ€r blicken nuddar över alla tolkningar som gjorts av Leonard Cohens texter sticker det snabbt ut att mest Ă€r det mĂ€n som har spelat in. Ännu tydligare blir det om man ser till hela utgĂ„vor som tolkar Cohen, dĂ€r Ă€r mĂ€nnen i tydlig majoritet.

Kan det bero pÄ Leonard Cohens texter och egna tolkningar Àr riktade till kvinnor, för kvinnor, om kvinnor och att mÀn anvÀnder sig av Leonard Cohen för att uppnÄ den berörelse han sÄ tydligt ger kvinnor.

Troligtvis Àr jag pÄ vÀg in i en genusbetraktelse som kommer att gÄ över styr, men nÄgot Àr det med Leonard Cohen och kvinnor.

Som med Lena MĂ„ndotter.

Hon ger sig tillÄtelse att tolka tio texter av Leonard Cohen och hon gör det utan att förnya och förÀndra. TillÄtelsen ligger just i att anvÀnda det som kÀnns igen, det Àr hennes Leonard Cohen och varför dÄ förvanska honom?

Arrangemang, instrumentering, takt, möjligen har en grekisk slöja lagts till. Lena MÄndotter förtydligare det med att det var under en lÀngre grekisk vistelse Leonard Cohens musik tog hand om henne och detta vitkalkade Àr absolut inte till plattans nackdel.

Som vanligt nÀr Leonard Cohen tolkas, det Àr det Àldre och det kÀnda som har spelats in. UngefÀr som med Bob Dylan, har ni hört nÄgon tolka hans inspelningar frÄn de senaste 20 Ären? Eller just Leonard Cohen, vem skulle ge sig an exempelvis lÄtarna frÄn den Phil Spector-producerade plattan?
Åter till Lena MĂ„ndotter.

Direkt kommer en överraskning. Rösten.
Mörk, kraftfull, inte det fördomsfullt förvÀntade ljusa.

SĂ„ det tar en stund att ta sig in i musiken, det blir till att styra Ă„ter till spĂ„r ett för att kunna ta till sig fraseringen och inlevelsen i »By the rivers dark«. Instrumentering, oförstĂ€rkta gitarrer, cello, pĂ„ nĂ„gra spĂ„r bouzouki, pĂ„ Ă€nnu fĂ€rre pedal steel.

NĂ„gon tolkning faller ur, som »Halleluja« vars julspsalmbehandling kĂ€nns ack sĂ„ styv. Men det vĂ€gs mer Ă€n vĂ€l upp av exempelvis »Suzanne«, dĂ€r Pierre Engströms steelspel ger ett lĂ€tt americana-antydning. Samt Lena MĂ„ndotters tolkning, hon lĂ€mnar sin Ă€lskade till en annan kvinna för att sjĂ€lv leva resten av sitt liv med ett bitterljuvt minne.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.