Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Taylor, Chip
New Songs of Freedom
(Train Wreck)

Chip Taylors nya skiva »New Songs of Freedom« Àr en work in progress-rapport. Den rymmer fem sÄnger frÄn »Black and Blue America« och fyra nya spÄr med en del bonusmaterial.

De nya sÄngerna Àr politiska. I »Dance with A Hole in Your Shoe« anknyter Chip Taylor till de pÄgÄende krigen. Han fokuserar pÄ sjÀlva hatet och de cirkulÀra processer av vedergÀllning och ny vedergÀllning som det genererar. Ty det finns alltid nÄgon att hata, nÄgon att hÄna, nÄgon att förnedra. SÄngen Àr tÀnkt att ingÄ pÄ en kommande skiva och bok, »Songs from a Dutch Tour«, som skall dokumentera Taylors tack och adjö-turné med Carrie Rodriguez. Hon Àr dock inte med pÄ spÄret.

De tre andra sÄngerna ingÄr i ett planerat projekt kallat »The Rhinebeck Sessions«. »Former American Soldier« tolkar upplevelsen hos en av de soldater frÄn en etnisk minoritet i Laos som USA vÀrvade för att bistÄ de amerikanska trupperna i Vietnam. De lÀmnades vind för vÄg 1975 och jagas fortfarande i de laotiska djunglerna av regimen. TvÄ generationer har fötts under isoleringen och den stÀndiga flykten.

»New Song of Freedom« utgĂ„r frĂ„n krigen och miljöhoten och uttrycker den klassiska amerikanska populismens stĂ„ndpunkt. Misstro överheten, ty den försvarar blott sina egna intressen. Det ankommer pĂ„ var och en att se till att den bĂ€r sitt svĂ€rd förgĂ€ves. »Sunshine’s A Waterfall« Ă€r en poetiskt laddad text om de stĂ€ndiga valen, oklarheten och tvivlen i tillvaron. Den kan tolkas filsosofiskt, psykologiskt och existentiellt. Den behöver inte ges en politisk innebörd, men en sĂ„dan pockar pĂ„ uppmĂ€rksamhet i den omgivning som sĂ„ngen finns.

Det Àr fyra suverÀna sÄnger, alla framförda med den medkÀnsla och/eller vrede som de krÀver. Kompet Àr avskalat, utom i »New Song of Freedom« dÀr den tungt slÀpiga rytmmarkeringen och den envetet, och djupt suggestivt, malande melodin med Taylors nertonade pratsÄng pÄminner om Billy Joe Shavers bÀsta stunder.

Politiskt tolkar de den för oss okunniga européer sÄ svÄrförstÄeliga populistiska stÄndpunkt dÀr överhetsförakt ingÄr i en organisk förening med patriotism, individualism och radikal vÀrdekonservatism. Det Àr en av de fÄ ideologier som konsekvent tar stÀllning för dem som trycks ner av systemen, vilka dessa Àn mÄ vara. Det Àr stÀllningstaganden som inte kommit till sÄ klara uttryck i Chip Taylors sÄnglyrik tidigare, men den del av den amerikanska populismen som stavas inlevelse och mÀnsklig medkÀnsla har alltid varit grundlÀggande hos honom. Nu tar han ett steg till. Och spÄren frÄn »Black and Blue America« fÄr tydligare kontur av de nya sÄngerna.

Och sÄ bonusmaterialet: en narration som placerar in »Former American Soldier« i sitt historiska sammanhang och en tjugofem minuter lÄng ljuddokumentÀr om tillkomsten av »Dance with A Hole in Your Shoe«, som ytterligare understryker albumets work in progress-karaktÀr.

Skivan ligger i en lÄg prisklass, trots sin musikaliska och lyrliska rikedom. MÄhÀnda Àr den billig pÄ jorden, men desto rikare i orden.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.