Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Intveld, James
Have faith
(Molenaart)

Varje Är fÄr CMA-galan verbalt stryk av svensk countrys gammelkufar.

Ingenting duger, allt var bÀttre förr.

Som om country skulle vara en reservatmusik dÀr allt ska lÄta som förr.

Dessutom, vilket gammelkufarna blundar inför, inte ens förr var country musik med laestadianskt regelverk.

Det var musik som blev som den blev. Den skulle sÀlja, den anpassades, den utvecklades, den hittade pÄ och bland allt den hittade pÄ var att klÀ ut musikanterna i nÄgons sorts lantlig arbetarklÀdsel, som en imagegrej.

UngefÀr som att bluesmusiker skulle ha hÀngselbyxor och strÄhatt nÀr de spelade i Europa, dÀrför att den europeiska publiken hade fÄtt för sig att sÄ var de klÀdda nÀr de satt pÄ sina sydstatsverandor.

NÀr sanningen var att de, precis som deras vita countrykollegor, helst klÀdde upp sig i kostym och hatt nÀr det var dags att spela.

CMA-galan Àr inget annat Àn ett utslag av sin tid och om man inte gillar vad som dÀr hörs och ses kan man ju alltid kolla in James Intveld.

Det Àr country in pÄ benet, rÄcountry av det slag jag tror gammelkufarna vurmar för.

Men deras CMA-ilska gör att de aldrig upptÀcker James Intveld, han kommer liksom in frÄn fel hÄll. Rock, lite uppror, filmkarriÀr och sÄ Àr han mycket imagemedveten.

Vilket Àr ju det som Àr sÄ himla lÀckert. James Intveld kör James Dean/Hank Williams/Buck Owens/Wynn Stewart-konceptet full ut och han kan göra det med den sjÀlvsÀkerhet som bara den som Àr medveten om sin talang kan.

Även om vi hoppar över skĂ€ggstubben, undertröjan och ciggen i mungipan, det Ă€r Ă€ndĂ„ rĂ„country.

Ömkliga mĂ€n som Ă€r sĂ„ övergivna och som grĂ„ter och ojar sig alltmedan de romantiserar sitt eget drickande och sin ensamma ritt in i solnedgĂ„ngen.

Om ni minns de countryplattor Rick Nelson gjorde innan han lÀt hÄret vÀxa Àr de en god stÀmningsreferens. I grunden kÀcka melodier, men med ett arrangemang som gör att det blir sen aftonmusik Àn party.

Vare sig det Àr nyskrivet, dÄ ofta av James Intveld sjÀlv, eller Àldre nummer finns en helhetskÀnsla dÀr som gör att man mÄste lyssna pÄ hela plattan. Varje nytt spÄr föder en lÀngtan efter nÀsta.

Den hĂ€r plattan ska ni unna er att upptĂ€cka sjĂ€lv, hĂ€r fĂ„r ni bara reda pĂ„ att inledande »Pretty world« var en stor hits med flera artister för snart 50 Ă„r sedan. Och att nĂ€sta spĂ„r heter »This place ainÂŽt what it used to be«. Sant, sĂ„ sant.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.