Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mother James
Stomping Grounds
(Zip records)

Mother James låter som ett nattklubbsband i någon svartvit gammal gangsterfilm.

Musiken glittrar och sprakar, publiken är uppklädd och dansar stompigt omkring i en lokal gjord för nattens förspel.

Man har hört det förut. Ändå inte.

För detta är ett band från Stockholm, styrt sedan 2005 Stefan Petersson, som också sjunger, spelar gitarr och skriver låtarna. Han gör det med fenomenal fingertoppskänsla.

Vilken som helst av låtarna skulle verkligen kunna vara hämtad från 50-talets dansbandsrepetoar i New Orleans eller New York. Bandet har rätt attityd och omfattar nästan lika många spelare som ett fotbollslag. Men då får man räkna in tunga gäster som trumpetaren Goran Kajfes och saxofonisten från Ruskträsk, Per Johansson. Producenten Håkan Bacchus, känd från Bo Kaspers, måste ha haft ett trevligt jobb.

Det är tydligt att Petersson har lyssnat mycket på den här numera smala musiken. Namnet på bandet syftar på Etta James, vilket också anger en kvalitetsinriktning. Nu är bara frågan: hur stor är marknaden idag för den här sorten? När får vi t ex se och höra bandet här nere i Malmö? Hur ofta spelas en låt från den här plattan i svensk radio? Har bandet någonsin synts i ett teveprogram?

När man har spelat plattan några gånger blir man frustrerad. Det här är så bra att alla som gillar glad, medryckande musik borde få veta att bandet finns. Det borde uppmärksammas mycket mer av media. Jag kan inte minnas att jag någonsin har sett en artikel om Mother James i svensk press.

Det här är en platta som kan göra dig på gott humör.

Så självklart ska du ha den i din samling!

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.