Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Punch Brothers
Punch
(Nonesuch/Warner)

Att bluegrassen sprÀnger sina egna grÀnser Àr inget nytt. Den har mött indisk musik liksom vÀsterlÀndsk konstmusik. De mest progressiva mötena mellan jazz och country har skett med bluegrass som förtecken. Och nu ger gruppen Punch Brothers ut skivan »Punch« som innehÄller en klassiskt strukturerad svit och vokalt domineras av solosÄngen; bluegrassharmonierna har underordnad, rentav försumbar betydelse.

Punch Brothers mÄ lÄta som en tillfÀllig sammansÀttning, men gruppen bestÄr av samma musiker som vi kunde höra pÄ Chris Thiles soloskiva »How to Grow A Woman from the Ground«. Just Chris Thile Àr ocksÄ den konstnÀrligt tydligast profilerade deltagaren i »Punch«-projektet. Han har skrivit sviten »The Blind Leaving the Blind«, och hans mandolin driver hela tiden musiken framÄt.

Att den traditionella bluegrasströjan tyckts Thile för trÄng har ocksÄ varit uppenbart i flera Är. FrÄn och med sin andra skiva integrerade gruppen Nickel Creek popharmonier i sin musik, och Thile har ocksÄ gjort grÀnssprÀngande skivor med Mike Marshall. PÄ sÀtt och vis Àr det synd. Chris Thiles tvÄ första skivor, »Leading Off...« och »Stealing Second« (bÄda inspelade i de tidiga tonÄren) Àr fortfarande hur bra som helst, och Nickel Creek blir bara trÄkigare och trÄkigare.

Och jag Àr inte odelat förtjust i »Punch«. Thiles svit Àr en helt övertygande komposition, och Àven de kortare lÄtarna som hela gruppen komponerat Àr bra. Instrumentalt Àr det oklanderligt med en suggestiv avvvÀgning mellan traditionella bluegrassinslag och mer konstmusikaliskt prÀglade, vackert meditativa stÀmningar. DÀr finns en ambition och ett kunnande som gör att skivan finner sin plats i bluegrasstraditionens progressiva kanon. Men sÄngen brister, Ätminstone i mina öron. Chris Thile vÀljer ett nertonat vokalt utspel, och stÀmsÄngen Àr tyst och tassande diskret, snudd pÄ utsuddad.

Syftet Àr att tvinga oss att lyssna, tror jag, att blottlÀgga nyanser och det fint tvinnade samspelet mellan det vokala och instrumentala. Men naket Àr inte alltid suggestivt. Det instrumentala Àr sÄ starkt och nyansrikt i egen rÀtt, att jag tror att skivan vunnit pÄ att vara instrumental.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.