Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Roomful Of Blues
RaisinÂŽ A Ruckus
(Alligator)

Finns begreppet ”gladblues”?

Annars etablerar jag det hÀr och nu. För det Àr vad jag tycker Roomful of Blues har gett oss alltsedan den elegante gitarristen Duke Robillard och den lika skickliga pianisten Al Copely bildade bandet i Rhode Island 1967.

Precis som i ett fotbollslag har spelarna i Roomful under Ärens lopp lagt av en efter en och ersatts av nya. SÄ namnet lever vidare och viljan Àr densamma: att ge jÀrnet med frÀna blÄsarrangemang och ett tungt gung i kompet bakom sÄngaren, som för nÀrvarande heter Dave Howard.

Min Àldsta platta med bandet heter Live at LupoŽs och kom pÄ vinyl 1986. DÄ fanns det flera olika medlemmar som sjöng, t ex Curtis Selgado och Ron Levy. Sedan dess Àr samtliga namn utbytta och totalt har cirka 50 man spelat i Roomful.

Framför allt har man varit ett turnéband som har kuskat runt i USA sÄ gott som oavbrutet, ofta med gÀster som t ex Big Joe Turner och Earl King i laget. Bandets blÄssektion har dessutom jobbat i studion för att förgylla andra artisters plattor. Men hittar den bl a hos Steve Ray Vaughn, Pat Benatar och Colin James.

Vi pratar alltsĂ„ om en institution, Ă€ven om kvaliteten kanske inte alltid har varit densamma som nĂ€r bandet spelade in sin liveplatta pĂ„ hemmaplanen LupoÂŽs i Providence, RI. Man fĂ„r hĂ€r intrycket att Roomful Ă€r ett band man ska uppleva levande och gĂ€rna med gĂ€startister – som pĂ„ LupoÂŽs dĂ€r Steve Berlin, David Hidalgo och Cesar Rosas stiger in pĂ„ planen. BĂ€ttre kan det inte bli.

SÄ nÀr det nu kommer en ny studioplatta med dagens upplaga av Roomful, kÀnns den först aningen blek i mina öron. Det Àr som i fotbollen: nya spelare kan inte alltid leva upp till sina föregÄngare. Dagens Malmö FF riskerar alltid att bli jÀmfört med en upplaga frÄn förr och det finns ingen Bosse Larsson idag.

Hade jag Ă„ andra sidan inte haft nĂ„got att jĂ€mföra med, om »RaisinÂŽ A Ruckus« var min första platta med Roomful of Blues, sĂ„ skulle jag sĂ€kert tycka att den Ă€r en sĂ„n dĂ€r platta som blir som en vitamininjektion i kroppen. Det Ă€r musik som vĂ€rmer. Den höjer tempen. Man blir glad. Och jag tror inte det finns nĂ„gon annan mening med Roomful of Blues Ă€n att göra sin publik pĂ„ gott humör.

Lyssnar man riktigt noga pĂ„ de 14 lĂ„tarna, sĂ„ upptĂ€cker man dessutom att pĂ„ spĂ„r 11 kommer det in en gĂ€stvokalist som heter Bethie Vachon, som dessutom Ă€r gift med dagens bandleader, gitarristen Chris Vachon. LĂ„ten, ”While I Can”, Ă€r den största musikaliska behĂ„llningen pĂ„ Roomful of Blues nya album.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.