Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
White Stripes
Under Blackpool Lights
(XL Recordings, DVD)

»Plötsligt var det som om djÀvulen farit i mig och jag kunde inte höra annat Àn gitarrer. Det var som om högre makter sa till mig att nu, Jack White, Àr det dags att börja spela gitarrsolon«.

SÄ sa mannen i frÄga till mig nÀr jag intervjuade honom för snart tvÄ Är sedan, med anledning av att albumet »Elephant« var pÄ vÀg. SÄ enkelt och sÄ okomplicerat kan det vara att göra musik med The White Stripes. Eller, rÀttare sagt, sÄ enkelt och okomplicerat fÄr han det att verka.

Och det Àr den talangen, den blandningen av barnslig nyfikenhet och brinnande, omÀttlig passion som gör att jag sjÀlv Àr sÄ barnsligt och okomplicerat förtjust i allt den mannen gör pÄ scen och skiva. Jag var pÄ skivmÀssa hÀromdan, för först gÄngen pÄ minst fem Är, och det enda jag hade med mig dÀrifrÄn var en bunt White Stripes-bootlegs. SÄ illa Àr det.

Jag Àr alltsÄ inte mottaglig för den White Stripes-backlash som dragit genom media i samma takt som duons framgÄngar med »Elephant« accelererat. Jag tycker fortfarande att han Àr envist och övervÀldigande cool, i allt han gör, utan att försöka skriva oss pÄ nÀsan om det. För mig Àr Jack White fortfarande »the man«.

Och den hÀr dvd:n gör knappast mig mindre fascinerad och förförd.

Den Àr inspelad under en eller flera konserter i Blackpool för snart ett Är sedan och under nÀstan tvÄ timmar tas vi med pÄ en rasande tripp genom Jack Whites musikaliska universum, dÀr det sublima och det hjÀrtskÀrande melodiösa mixas med det kaotiska och det mest öronmisshandlande gitarrmangel ni kan tÀnka er. Han tar Son House Misissippiklassiker »Death Letter Blues« och kör ner den i de djupaste avgrunderna av Velvet Underground-gnissel. Utan att tappa respekten för Son House, utan att tappa greppet om vad han vill sÀga och göra.

Det Àr bisarrt och underbart, och en spik i kistan för alla som gÄr omkring och inbillar sig att The White Stripes plötsligt skulle vara mainstream.

Han fÄr en att Àlska elgitarren igen, om inget annat.

Inspelningen med Super 8-kameror Àr primitiv, men inte utan tanke bakom. Glöm inte att »Elephant« spelades in med anbart analog teknik. Inte för att det skulle vara nostalgiskt att gör adet, utan för att Jack White inte kan hitta nÄgon teknik som övertrÀffar den han anvÀnde.

Allt Àr medvetet kornigt, men mycket elegant. En berusande, rödvit karuselltur för ögat.

Och musiken trÀffar som en kanonkula mitt i pannan. Alla som inte förstÄtt att det hÀr bandet Àr en uppenbarelse bör kolla, vi andra glÀds stort Ät att kunna gÄ pÄ konsert nÀr som helst.

Vi fĂ„r dessutom flera ”nya” lĂ„tar – bland annat en övertygande genomkörare av Dylans »Outlaw Blues«.

Och sÄ fÄr vi vÀldigt sensuella bilder pÄ Megs mÄlade tÄnaglar, dessutom.

/Lennart Persson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.