Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Robertson, Alf
BĂ€sta 1973-2007
(Marianne)

NĂ€stan 40 Ă„r Ă€r det sedan Alf Robertson spelade in »En liten fĂ„gel flög«.

Det var hans debut, LP:n var en kĂ€nslomĂ€ssigt lyckad försvenskning av Bobby BareÂŽs »A bird named yesterday«. En platta som brukar kallas countryns första temaskiva. Vilket den med lite sanningstĂ€njande var, en skiva om ett flyktad tid.

Alf Robertson nÀra nog direktöversatte texterna, han förflyttade karaktÀrerna i en amerikansk smÄstad till en smÄskalig svensk verklighet och nÄgra utbrutna singlar gav Alf Robertson ett kommersiellt genombrott.

Det mÀrkligaste var dock att han fick göra plattan. OkÀnd, debutant och med en översatt country-LP som lockbete för skivbolagsfolket.

SÄ föddes en svensk nutida musiklegend, med en kommande karriÀr dÀr flaska, strul, bitterhet och sjukdom blev eviga följeslagare.

FolkkÀr som det heter, men pÄ fel sida de grÀnser de som som drar musikgrÀnser sÀtter upp.

Denne moderne Dan Andersson med sin folkhemsrealism hade, jo, ljug inte för er sjĂ€lva, hade vi rootsy-lĂ€sare grymtat i samförstĂ„nd inför om han varit american-artist. DĂ„ hade det talats och skrivits om »en erfaren vĂ€gfarare med rappa bilder frĂ„n bakgator, rösten visserligen begrĂ€nsad, texter om farmliv pĂ„ obestĂ„nd och flaskans eviga förbannelse«. Hans Ă„terkomster hade hyllats, han hade tagits hit pĂ„ turnĂ© och överĂ„riga rotdiggare kommit med LP-omslag för autografskrivande.

Men nu Ă€r Alf Robertson en vanlig svensk, med förmĂ„ga att omsĂ€tta vardagstankar till texter. Och med nĂ„got som nĂ€st intill mĂ„ste vara medfött, kunnandet att översĂ€tta rĂ„countrytexter till fungerande svenska. Ta bara »DonÂŽt cuss that fiddle« som blir »Kasta inga stenar«, lyssna och jĂ€mför med Kris Kristoferssons original.

»BĂ€sta« Ă€r en dubbel-CD, allt Ă€r inte bĂ€st, spĂ„ren frĂ„n »En liten fĂ„gel flög« Ă€r usla nyinspelningar, dessvĂ€rre.

DessvĂ€rre ocksĂ„ att »En liten fĂ„gel flög« inte finns Ă„terutgiven. SĂ„ lĂ„gbudget den inspelningen var och sĂ„ mycket pengar den drog in, den Ă€r vĂ€rd ett varv till.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.