Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Browne, Jackson
Solo Acoustic Vol. 2
(Inside/BAM)

För tre år sedan gav Jackson Browne ut sin första »Solo Acoustic«. Nu kommer tvåan, och den är lika bra. Fördelen med det soloakustiska formatet är att sångerna framträder mer omedelbart. Brister i låtsnideriet kan inte döljas av ett gitarrsolo eller ett par böljande klaviaturgångar. Vi hör Jackson Brownes röst och gitarr. Och så hans sånger.

Att »The Pretender« och »For Everyman« är bra i det lilla formatet överraskar ingen. Men när Jackson Browne på den andra volymen lägger starkare tyngdpunkt på senare sånger, framgår kontinuiteten tydligare. Han har alltid varit en stor låtskrivare, storheten har snarast dolts av en del småtrista arrangemang på senare skivor. Blott rösten och hans gitarr: då kan inget längre dölja konstfärdigheten i snart sagt varenda sång.

Det är dock inte så enkelt att de båda volymerna speglar varsin fas av Jackson Brownes musik. På den första finns bland annat »Looking East«, på den nya »Redneck Friend«.

Det handlar mer om skilda tyngdpunkter, men båda skivorna integrerar suveränt de olika sångerna. De bildar också en sammanhängande och väl sammanhållen helhet där varje sång både fulländas i egen rätt och fogas in i ett fantastiskt flöde av tidlös sång- och låtskrivarkonst. De bekräftar också att Jackson Browne är större än vad flera av hans senare skivor ger vid handen.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.