Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Savage Rose
Universal Daughter
(Sony BMG)

Hur kunde sÄngerskan Annisette göra ett nytt album under gruppnamnet Savage Rose, nu nÀr Thomas Koppel inte lÀngre Àr kvar och med som kompositör och musiker? Förklaringen mÄste vara att Savage Rose ÀndÄ finns kvar, sjunger och spelar vidare.

Savage Rose bildades pÄ 60-talet som ett danskt rockband och var pÄ senare Är en duo med Annisette och Thomas samt olika musiker. Musik- och sÄngsprÄken vÀxlade: frÄn rock över folkmusik och tillbaka till rock, texter pÄ engelska, danska och engelska igen. Savage Rose stod inte för en specifik musikform utan för en instÀllning till musik och politik, till livet, mÀnniskorna och vÀrlden.

Annisette hÄller facklan brinnande. Hon fortsÀtter att bÀra med sig och föra ut budskapet frÄn Savage Rose.

Det första albumet efter Thomas Koppels död Ă€r ett sorgearbete, ett requiem, bĂ„de för Annisette, dottern Naja Koppel och de medverkande musikerna – och för lyssnaren. HĂ€r finns en genomgĂ„ende kĂ€nsla av gospel och gudstjĂ€nst, oavsett om det Ă€r religiöst eller blott mĂ€nskligt. Och trots att det musikaliskt knappt alls Ă€r gospel, istĂ€llet har Annisette Ă„terknutit till folkmusiktraditioner som flamenco och annan zigensk musik.

Staffan Astners högljudda elgitarr blir bÄde en kyrkorgel och en grÄterska. Palle Hjorth har den lika o- som tacksamma funktionen att med piano- och orgeltoner göra Thomas Koppel nÀrvarande i musiken. Flavio Rodrigues Àr en mycket bra flamencogitarrist.

En melodi finns kvar frÄn Thomas. De övriga har sÄngerskan Annisette gjort, titelsÄngen i samarbete med dottern Naja. Hon sjunger ocksÄ som hon alltid har gjort och faktiskt mer ÀndÄ: minst lika vackert, sÄ in- och utlevelsefullt hon kan. Som för att visa hur egenartad den var och Àr, sÄngen och musiken frÄn Savage Rose, sÄ anvÀnder Annisette sitt vibrato mer och större Àn nÄgonsin.

Hon sörjer sin make: ”If I could make my dream come true, then I would be right here with you.” Hon sörjer vĂ€rlden och dess mĂ€nniskor: ”I hear them coming, all their little hungry babies.” Hon vĂ€djar, fortfarande naivt men trosvisst som pĂ„ 60-talet: ”Love is what we need.”

Recensionen har tidigare varit publicetrad i KvÀllsposten

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.