Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Swinging Doors
Without Goodbye
(Doghowl Records)

Texascountry frÄn LuleÄ, kan det vara nÄt?

JodÄ, det finns fina refrÀnger i Maria och Björn Erixons lÄtar, Maria sjunger snyggt och bandet lÄter lite speciellt. NÄgonstans i bakgrunden kan det plötsligt sviska in en fiol som blandar nÄgra droppar svensk folkton med nÄgot som violinisten Hans Sandin förmodligen har hört nÄgonstans i Austin.

Det mÀrks att Swinging Door har varit runt pÄ SjÀtte gatan och i The Warehouse District och njutit av den austinitiska musikmixen. Och jag tror inte att jag har hört nÄgot annat svenskt band som kommer sÄ nÀra förebilderna i kÀnsla, lekfullhet och sjÀlvsÀkerhet.

Det Ă€r Maria som skriver texter och hon Ă€r inte rĂ€dd för att ge sig in pĂ„ allvarliga Ă€mnen som trafficking i »Touch the Void« eller som hur en mamma kan kĂ€nna sig nĂ€r tonĂ„rsdottern försvinner ivĂ„g mot okĂ€nda och osĂ€kra mĂ„l pĂ„ »Bus 28«. Och hon skriver lika engagerat nĂ€r det handlar om vardagens glĂ€djeĂ€mnen. LĂ„tskrivarparet Erixon och Erixon har hittat en nisch dĂ€r de stĂ„r pĂ„ stadig grund.

Swinging Doors bestÄr av Ätta musikanter som tycks Àlska den hÀr formen av country; den rÀttframma, trovÀrdiga och nÀrgÄngna sorten, lÄngt ifrÄn Nashvilles plastinbakade löpande band-produktioner.

Och man klarar av det i LuleÄ, sÄ bra att man nÀstan kan tÀnka sig att resa dit upp och kolla bandet live. FrÄn Malmö Àr det vÀl inte mycket lÀngre att resa till LuleÄ Àn till Austin?

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.