Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
RockinÂŽ rhythmÂŽs volym 3
(Enviken Records)

Hur ska det stavas?

Rockabilly eller rock-a-billy?

Jag har nÄgon minnesbild av att nÀr uttrycket första gÄngen skrevs 1954 i tidningen Cashbox var det med bindestreck.

Numera verkar dock bindestrecken försvunna och vilket som Àr rÀtt Àr oviktigt, för etiketter pÄ musik har sÀllan nÄgot med musiken att göra. Utan har kommit till för att förpacka och förenkla försÀljningsprocessen.

Enviken ligger i nÀrheten av Falun och sÀgs vara mittpunkt i ett svenskt rockabillybÀlte. Ett landskap dÀr Sun Records konkurrerar med dalahÀstar och svensk midsommarkultur.

Dock Àr det inget reservat för de som sÀger att det var bÀttre förr.

Nej, i Enviken-land kommer musiken före backspegeln. Nostalgin anvÀnds möjligen som ett reservfacit, för vore det bara nostalgi skulle alla de skivor Enviken Records vara reproduktioner ton för ton.

Den nu aktuella CD:n »RockinÂŽ rhytmÂŽs« Ă€r volym tre i bolagets samlingsserie av egna inspelning under tio Ă„r. 26 spĂ„r har getts plats och jag lovar - vilket ös, vilken glĂ€dje, vilket partaj.

Lever man kvar i tron att rockŽnŽroll-revival Àr lika med det Äterskapande som tittade fram pÄ 1970-talet Àr det hÀr samlingen för omvÀrdering. SjÀlvklart Àr det musik med 1950-talets tonÄrsanda, men den gör med nutidens uttryckssÀtt, den ser framÄt, den lockar till dans och fest, inte till Äterutgivandets skivnummerkatalogiserande.

En titt pÄ CD-omslag och Enviken Records hemsida Àr lika med att fÄ fÀrgchock och ibland smaklöshetschock. Men nÀr man inser det pÄ lÄtsas, en stÀndigt pÄgÄende lek om Àn med allvarliga inslag, dÄ Àr det bara att njuta.

Samt applÄdera kunnigheten, fantasin, lyhördheten, viljan att roa bÄde sig sjÀlva och andra.

SpÄren pÄ plattan blandar, hÀr finns nÄgra som var med pÄ riktigt men dÄ blott i marginalen, hÀr finns andra som Àr hÀr och nu och Àr det med eftertryck. Produktionerna Àr genomgÄende bra och det tror jag beror pÄ att man anvÀnder facit till att göra det bÀsta. In med ett pianoklink, följ efter med en doande tjejkör, lite hickande sÄng, doa lite mer och sÄ vidare.

Musikaliskt hittas rÄrockabilly, jive, Rockpile-influerat, gitarrock modell Ventures, tryckare, bugg och hela skalan ut.

Favoriter hos mej Ă€r »High school sweethearts« med Black Knights, Simon Crashley & Roadmasters »One way romance«, Dreadnoughts »Caroline«, Teencats »Marilyn«, Moonstompers »Claudette«, Miss T- Bones »Midnight train«, Johan Lindberg Trios...

...nej vÀnta, nu rÀknar jag upp alla och det Àr inte rÀttvist, för nÄgot ska ni Rootsy-lÀsare fÄ upptÀcka sjÀlva.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.