Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Estefan, Gloria
90 Millas
(SonyBMG)

Jag har alltid varit svag för Gloria Estefans popdisco. Det Àr som om det latinska inflödet skapar starkare rörelse och mer fruktbara spÀnningar i musiken Àn de afrikansk-amerikanska soul- och poptraditionerna gjort i nÀrbeslÀktad musik.

Men samtidigt Àr det en musik att avnjuta i smÄ doser, i en video, en lÄt pÄ radion eller som bakgrundsmusik. Ett helt album blir i mastigaste laget, Ätminstone för mig. Detsamma gÀller Shakira, lysande i smÄ portioner, men mindre rolig i lÀngden. Fast pÄ spanska hÀnder nÄgot. DÄ Àr de suverÀna bÄda tvÄ, rÀtt igenom.

DÀrför Àr ocksÄ Gloria Estefans nya skiva »90 Millas« en av hennes bÀsta. Det Àr inte hennes första spanska album, men det bÀsta. Det rymmer fjorton spÄr: ballader, latinsk disco och mer traditionella kubanska tongÄngar. Gloria Estefan sjunger med utsökt nÀrvaro: naket, omedelbart, utlÀmnande och med suggestiv och förförisk rytmisk kÀnsla.

Arrangemangen Àr öppna, mycket rymd och distinkt ljudbild. Slagverk, akustiska strÀnginstrument och effektiv körsÄng sÀtter sin prÀgel pÄ musiken. Marco Linares svÀnger nÄgot oerhört, och med en virtuositet som aldrig söker sitt, pÄ sin akustiska gitarr. Slagverkarna skapar ett rytmiskt fyrverkeri som om varje takt vore den sista. Och sÄ gÀstar Carlos Santana i »No Llores« med fint sugande toner, frÀck sustain och ett lÀckert fladdersolo. Och blÄsarrangemangen: sÄ pregnanta, sÄ omutligt svÀngiga.

Men allt svÀng och all virtuositet har ocksÄ ett mÄl: att lyfta fram Gloria Estefan, att ge henne en stadig grund, skjuts och svÀngrum för sin sÄng. Och hon trÀder i dialog med musikerna och kören; de bildar skilda skikt av röster och motröster, men ocksÄ en vÀl sammanhÄllen och suverÀnt mÄlinriktad helhet. »90 Millas« rymmer fantastisk musik.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.