Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Last Train Home
Last good kiss
(Corazong)

Det Àr lÀtt att inbilla sig nÄgot annat, lÀtt att döma. Lika lÀtt som det Àr att vara efterklok. Jag visste inget om Last Train Home, brydde mig inte nÀmnvÀrt och lÀt skivan ligga i en hög med en massa annat som jag inte ville lyssna pÄ. Sedan kom det en dag, vi kan kalla dagen för mÄndag, dÄ det inte fanns sÄ mycket annat av intresse.

Naturligtvis var det detta album som lĂ€mnade högen, som blev det som faktiskt var nĂ„got utöver det vanliga – vad vore berĂ€ttelsen ovan annars vĂ€rd?

Jag lÀser mig till att Last Train Home startade som ett hobbyprojekt, som nÄgot att göra nÀr barnen sov, som en ventil för allt det som aldrig sÀgs men som Àr kvÀvande att hÄlla inne med. Sedan har drygt tio Är passerat under vilka frontmannen Eric Brace sagt upp sig frÄn jobbet som musikjournalist pÄ Washington Post och lÀmnat huvudstaden för Nashville.

»Last good kiss« Àr bandets femte skiva och nej, jag har ingen aning om nÄgot nÀr det gÀller de fyra första. Det jag dÀremot vet Àr att jag drömmer om att en dag se Last Train Home och Willy Clay Band pÄ turné tillsammans. HÀr i vÄr soffa med sömnen i ögonen och albumets titelspÄr i öronen verkar det i alla fall som en toppenidé. Likheterna Àr slÄende, men det som skiljer de bÄda banden Ät gör att de skulle komplettera varandra utmÀrkt.

För Last Train Home har ocksÄ det som lÀkare kallar »Counting Crows-sjukan«, det vill sÀga att musiken sakteliga fÄr fÀste i blodomloppet hos lyssnaren, slÄr ut nödvÀndiga funktioner i hjÀrnan, vilket ofta leder till att den drabbade utan anledning börjar sjunga högt, vilket ofta hÀnder pÄ jobbet eller nÀr den drabbade förflyttar sig med kommunaltrafiken.

Namnet kommer efter den epidemi som spreds sig nÀr Counting Crows slog igenom med lÄten »Mr. Jones«. Och i fackböckerna gÄr det att lÀsa att flera av de fall som finns rapporterade just handlar om musik som tar sitt ursprung i en amerikansk tradition. »Counting Crows-sjukan« Àr inte farlig pÄ nÄgot sÀtt, ibland kan det till och med vara en ynnest att drabbas av den.

Som med Last Train Home – hĂ€r handlar det om att countryrock vĂ€vs samman med smĂ„ doser av soul och blues. Det handlar om FM-rock, det handlar om bilmusik, drömmen om kĂ€rlek, vĂ€nskap och de stora vidderna.

Det handlar om att det inte alltid regnar i Baltimore och det handlar framförallt om att jag verkligen saknar Willy Clay Band och lÀngtar tills Kirunabandet slÀpper nytt material.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.