Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Larsen, Olav
Sad & Happy Sing-a-longs
(Rootsy.nu)

2006 satt jag med blicken i fjÀrran och med öronen pÄ skaft för att försöka begripa vem jag lyssnade pÄ. Jag hade aldrig hört rösten förut och trodde att det var en stor bluff att mannen som sjöng kom frÄn Stavanger. Det mÄste vara nÄgon annan, tÀnkte jag. Ett practical joke. Men Olav Larsen och hans band Àr alltsÄ frÄn Norge. Jag tror det knappt nu heller.

2006 hette plattan »LoveÂŽs Come To Town« och med den som bas har Larsen fĂ„tt stor uppmĂ€rksamhet bl a i England. Nu har han slĂ€ppt nummer tvĂ„, »Sad & Happy Sing-a-longs« och det enda jag inte förstĂ„r Ă€r varför jag skulle vilja förstöra hans lĂ„tar med att sjunga allsĂ„ng, nĂ€r jag spelar plattan. Just nu lyssnar jag pĂ„ »I CanÂŽt Get You Out of My Mind«, en duett med ljuvliga Benedicte BrĂŠnden, och jag Ă€r knĂ€pp tyst och vill bara sjunka in och lyssna. Det Ă€r en makalöst bra ballad och det borde vara Ă„talbart att sjunga med i den, det skulle vara som att lĂ€gga i en fĂ€rgklick pĂ„ en Rembrandt.

Hela plattan Àr makalös, med bra lÄtar, lÀckra refrÀnger, ett personligt sound och ett förtrÀffligt band. Jonny Engelsvoll lÀgger in försiktiga slingor pÄ sin Wurlitzer eller tunga Äskmoln pÄ sin Hammond. Tre sÄngtjejer (förutom BrÊnden ocksÄ Mazz Swift och Ingfrid StraumstÞyl) tar för sig i duetter, bakom allihop finns The Rodeo Stars Lady Choir och överallt Àr Larsen frÄn Stavanger med sin pondus, sin röst och sina gospelinfluerade eller souliga poplÄtar.

Det hÀr Àr en mycket personlig platta, som inte lÄter som nÄgon annan. Jag fattar fortfarande inte att musiken kommer frÄn Stavanger, Norge. Jag trodde Norge försÄg oss med olja och torsk, punkt slut. HÀr fÄr jag veta att norrmÀn kan vara lika bra pÄ Americana.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.