Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Westerlund, Evan
Howlin’ at the Moon
(Rootsy.nu)

Den tidigare radio-dj:en och före detta hockeyproffset sjösĂ€tter sin skiva med en hĂ€lsning till »Mr Moon, adventure, big dreams and shooting stars«. FrĂ„n sin nuvarande bas i Malmö 


Ingen bör sÄlunda svÀva i tvivelsmÄl om huruvida den hÀr kanadensiske sÄngaren, lÄtskrivaren och huvudlöse entreprenören Àr en obotlig romantiker eller ej. Men det Àr definitivt till vÄr fördel att han inte lyssnar sÀrskilt noga till den förnuftets röst som möjligen ocksÄ finns dÀr inne i honom.

I dessa dagar av skivbransch i fritt fall Àr det sÄ klart rent vansinne att ta sina egna, surt förvÀrvade slantar och Äka till Nashville för att spela in en skiva. Som man sedan tÀnker ge ut sjÀlv, bara för att uppfylla sin dröm om att göra precis det.

Men vi ska vara glada att den hÀr mannen tog det omöjliga steget. Det Àr en riktigt, riktigt bra skiva han har kommit hem med. SÄ bra att ögonbryn kommer att lyftas, bÄde hÀr och dÀr. SÄ bra att den kommer att fÄ hyllningsrecensioner i No Depression och alla andra forum för den hÀr sortens musik. Och förtjÀna det.

Det hÀr lÄter som en andra eller tredje platta frÄn nÄgon som har varit med ett tag, som lÀrt sig hantverket, som har gjort nÄgot av det, som har nÄgot eget att komma med. Rösten övertygar. Den Àr marinerad i influenser frÄn The Eagles, Steve Earle, Johnny Cash och Toby Keith, men stadigt förankrad i en övertygelse om hur viktigt det Àr att vara sin egen. Den insikten var förmodligen nÄgot han lyssnade sig till under sina tolv Är som disc jockey och producent pÄ countrystationer runt om i vÀstra Kanada. Han vet verkligen att man inte har sÀrskilt mÄnga sekunder pÄ sig för att fÄ grepp om lyssnarens uppmÀrksamhet.

Han spelade in i Marty Stuart-kumpanen Larry Marrs studio med ett gÀng sedvanligt rutinerade, Ànda-in-i-sömnen-professionella studiomusiker. Vilket ju sÄngare och lÄtskrivare frÄn vÄr del av vÀrlden dÄ och dÄ har gjort, men med högst skiftande resultat. Det som skiljer Westerlunds projekt frÄn de flesta andra försöken Àr att han har lyckats sÀtta eld i baken pÄ de dÀr musikerna; de spelar rakt igenom som om de verkligen Ànda in i sjÀlen bryr sig om hur det i slutÀnden ska lÄta pÄ skivan. Inspirerat, hungrigt, sjÀlfullt och smakfullt. Man undrar onekligen med vilka medel han skakade liv i dem.

Jag tror det enkla svaret Ă€r att de överrumplades av kvaliteten pĂ„ hans lĂ„tar. Han skriver med fötterna stadigt förankrade i traditionen, men med extra tyngd pĂ„ det ben som faktiskt vill och mĂ„nar om att musiken ska ta sig in pĂ„ dagens försĂ€ljningslistor. Det Ă€r vĂ€ldigt vĂ€lskrivet, med sĂ€ker kĂ€nsla för hur man med sĂ„ngbara refrĂ€nger, snygga ordvĂ€ndningar och omedelbara »hooks« fĂ„r lyssnaren att vilja höra lĂ„ten igen och igen. HĂ€lften av lĂ„tarna pĂ„ plattan – nĂ€rmare bestĂ€mt »I Miss You«, »We Got A Little Somethin’«, »Ghost Riders«, »Top Down«, »Here I Am« och »Never Satisfied« – skulle omedelbart kunna förvandlas till superstora Nashville-hits om de sattes i hĂ€nderna pĂ„ rĂ€tt producenter och sĂ„ngare.

VÀgen dit Àr lÄng, och sÀkert krÄngligare Àn vad den gode Evan just nu vill höra, men samtidigt verkar han sÄ besatt av det hÀr att han mycket vÀl kan lyckas ta sig dit pÄ ren och skÀr vilja.

Och den hÀr mannen fÄr yla mot mÄnen sÄ mycket han vill, bara han fortsÀtter att skriva sÄ hÀr bra lÄtar.

/Lennart Persson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.