Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nichols, Joe
Real Things
(Hump Head/Universal)

I titelspÄret pÄ sin nya skiva »Real Things« förklarar Joe Nichols sin kÀrlek till det Àkta i tillvaron. Det Àr hÄrda trÀgolv, kall öl, hembrÀnt, den första förstulna kyssen, fiskar som kÀmpar mot och regniga dagar som gjorda för Àlskog. Ljudbilden Àr luftigt avklarnad med akustisk gitarr, diskret rytmmarkering och Mac McAnallays resofoniska gitarr.

SÄngen ger ett grundackord för Joe Nichols musik. Han Àr en countrytraditionalist, men en som aldrig förfaller till det krampaktiga eller maniererade i sina försök att anknyta till traditionen. Han sjunger med mjukt vibrato, och hans baryton blir det perfekta redskapet för att tolka countrymusikens traditionella vÀrden.

Joe Nichols har ett par skivor bakom sig. Han har redan tidigare framtrÀtt som en företrÀdare för den nya traditionalismen i Nashvilles herrklubb. Men han Àr ingen hÄrdför och konsekvent honky tonker som Toby Keith, ingen ekvilibrist som Brad Paisley och ingen mjuk traditionalist som Alan Jackson. PÄ ett inkÀnnande sÀtt förenar han snarare skilda tendenser i countryns traditioner, men utan att det nÄgonsin blir utslÀtat. Joe Nichols Àr sin egen.

Även nĂ€r han nĂ„got drar upp tempot, som i den för countryn sĂ„ typiska drömmen om en annan tillvaro som kommer till uttryck i »Comin’ Back in A Cadillac« med Paul Franklins flyhĂ€nta steel och Brent Rowans stilrena honky tonk-gitarr, Ă€r stilintegriteten total.

Och om han vill, kan Joe Nichols ocksĂ„ göra mer stilren honky tonk. I »Let’s Get Drunk and Fight« levererar han en arketypisk hellraising-text, men det musikaliska uttrycket Ă€r mjukare, mer avrundat, Ă€ven om Franklins steel och J T Corenflos och Brent Rowans gitarrer ger en del taggigare konturer.

En av skivans övriga höjdpunkter Àr Joe Nichols duett med Lee Ann Womack i Blaze Foleys »If I Could Only Fly«, dÀr Nichols understryker melankolin med ett vÀl behÀrskat Merle Haggard-vibrato, dock utan att konkurrera med Haggards version; Nichols lÀgger sig snarare vid sidan av den, visar att han tagit stÀllning till den och integrerar den i sin egen tolkning.

Det understryker Joe Nichols konstnÀrligt reflekterade förhÄllande till countryns traditioner. SÄ Àr han ocksÄ en av de bÀsta sÄngarna i dagens Nashville.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.