Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Stora Rock n Roll boxen
(Premium Publishing)

Hade det varit ett skivgissande hade jag åkt dit.

För så svart låter Inger Berggren i sin »Jailhouse rock«-inspelning från 1960 att ingen ledtråd ges till den hennes schlagerkarriär, för att nu inte tala om pianistkarriärern.

Inspelningen finns på den fyra-CD-box som är är den hörbara delen av Börje Lundbergs bok »Stora rock´n´roll boken«.

Fyra CD-skivor, hundra återutgivna singlar och fyra radiospår och detta mestadels bortom Rock-Olga och Little Gerhard.

Svensk rock´n´roll har dokumenterats tidigare, ofta bra, men ofta fragmentariskt och då med inriktning på de artister som nådde framgång.
De mindre framgångsrika har också de tidigare återutgivits. Ofta dock på utgåvor riktade till en smal krets av initierade. Få gånger har en kommersiell presentation kombinerats med den djupa kunskapen.

Nu är den bryggan byggd och det av journalisten Börje Lundberg och förlaget Premium Publishing.

Börje Lundberg var själv med då Rock-Ragge skakade på röven. Han har gjort en lång, numera avslutad, kvällstidningskarriär, samtidigt som han djupodlat sitt intresses för äldre rockmusik och country.

Nördkunskap kan lätt bli introvert, men kanske är det en tuff yrkesjournalistik som lärt Börje Lundberg konsten att på ett slagfärdig sätt presentera kunskapen, utan att för den skull ge avkall på det intierade.

Förlaget har i sina tidigare musikböcker bifogat CD-skivor, men det här är första gången man ger ut en box.

En riktig läcker box. Tillsammans med boken får lyssnaren och läsaren näst intill en totalbild av hur det var att vara ung i Sverige när Elvis Presley slog igenom i USA. Möjligen är nostalgin då och då väl påträngande. Men det uppvägs av att det finns inget pekpinger som hytter om att det var bättre förr.

Just den attityden skrämmer inte heller bort alla vi som inte var med, vilket ju är flertalet av oss. Det skulle kunna vara akademiskt och högtravande och fotnötter - håll med om att en del sådana här utgåvor mer vill bevisa utgivarnas kunskap än dela med sig. Vad det är ord, bild och ljud på samma härliga njutbara underhållande nivå som låt oss säga »Fem myror är fler än fyra elefanter«.

Tycker ni att jag så här långt skrivit kring skivorna och boken har ni rätt.

Jag hittar helt enkelt inte det enkla sättet att presentera helheten.

För då vill jag ha med allt. Varje artist, varje skivomslag, varje litet fakta, varje hörd ton, varje minne, varje känsla.

Den här sagoberättelsen tror jag måste upplevas.

Rysningen av en låttitel som »Who killed the hottentott«, det spröd taggtrådssolot med en mullrande hackande bas när Jimmy Dee & Frazers låter som om de provspelade för Golband Records eller Gay Bates »engelska«.
Det verkligt härliga är att få visste hur det skulle låta, få visste hur det verkligen var där borta i Amerika. Inget MTV, inga videofilmer, inget internet, knappt tv och defintivt inte direkt från USA.

Boxens undertitel »Svensk rock´n´roll 1954-1963« stämmer exakt.


PS.
Ni som vill ha listan över alla låtar kan hitta den här.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.