Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lindén, Christer med Stark
Pilgrimsstig
(JÀrngrÀs)

PÄ mindre Àn tre Är har det kommit Ätminstone fem skivor dÀr yngre artister tolkar Dan Anderssons lyrik. Det Àr samma Dan Andersson som ansetts sÄ hopplöst ute, som skÀllts för att ha skrivit »sentimental skit« av den nyanserade Mikael Wiehe som lik förbaskat gillar Sofia Karlsson, men som ocksÄ överlevde den stora trubadurvÄgen eftersom alla utom Thorstein Bergman ansÄg honom vara just sÄ hopplös att man kunde strunta i att sjunga honom.

Men nÄgot finns dÀr som talar till lÀsare och lyssnare, som talat till dem i bortÄt nittio Är och fortfarande talar till dem. Eller till oss. SjÀlv fÄngades jag av Dan Andersson nÀr jag var elva Är och första gÄngen hörde Thorstein Bergman pÄ radio; det var pÄ den tiden det gjordes riktiga radioprogram med levande populÀrmusik. Och jag har suttit fast sedan dess.

I en aktuell tv-dokumentÀr sÀger Sofia Karlsson att Dan Andersson trÀnger in pÄ djupet i henne, att han stÀller frÄgorna och ger svar som sÀger nÄgot om hennes liv - hÀr och nu. Göran Greider har i flera insiktsfulla kommentarer om Dan Andersson varit inne pÄ hans eviga aktualitet, populismen och den mystiska religiositeten lyfter honom över tiden och ut ur hans ursprungsmiljö. Dan Anderssons tilltal Àr tidlöst.

Det innebÀr att det inte finns nÄgon en gÄng för alla given modell för hur Dan Andersson skall tolkas, hur hans lyrik kan tonsÀttas eller hur tonsÀttningarna skall framföras. Flera av dem som tolkat Dan Andersson pÄ senare Är har ocksÄ bidragit med nya tonsÀttningar. Processen blir bÄde omtolkande och nytolkande.

Christer Lindén skriver det för nÀrvarande senaste kapitlet i Dan Anderssons nya receptionshistoria med »Pilgrimsstig«. DÀr möter vi en rockigare Dan Andersson Àn vi vant oss vid. Om vi ska se en anknytning bakÄt blir det nÀrmast Love Explosions version av »Hemlös«, fast med den inte helt ovÀsentliga skillnaden att Lindén och musikerna i Stark behÀrskar sina musikaliska uttrycksmedel. »Hemlös« finns för övrigt med pÄ »Pilgrimsstig« i en version med tungt rytmiskt driv, framförd pÄ ett sÀtt som nÀrmast för tankarna till nytolkningar av den amerikanska murder ballads-traditionen. I sin ödesmÀttade dramatik Àr Lindéns version i nivÄ med Thorstein Bergmans.

Oftast Àr den instrumentala inramningen tung. Det markerar en traditionstillhörighet, men ocksÄ ett modus. Christer Lindén tolkar Dan Andersson utifrÄn en rockestetik med rötter i sent 70- och tidigt 80-tal. Television Àr en hÄllpunkt, men ocksÄ Thin Lizzys melodiösa gitarrer. Men det innebÀr inte bara att Christer Lindén skriver in Dan Andersson i en annan tradition Àn den vi Àr vana vid, han förstÀrker ocksÄ det ödestyngda draget i Dan Anderssons lyrik.

Men han anknyter Àven till en traditionellare tolkning av Dan Andersson, frÀmst i »HelgdagskvÀll i timmerkojan« dÀr han endast kompas av en akustisk gitarr. Det Àr en mycket bra version, som gjord för att legitimera de andra nytolkningarna. Det Àr som om Christer Lindén vill visa att han Àven kan göra Dan Andersson, som vore han en trognare lÀrjunge till Gunde Johansson och Thorstein Bergman.

För egen del kan jag vÀl annars sÀga att Christer Lindéns Dan Andersson inte Àr min. Inte för att jag anser att hans dikter mÄste tolkas pÄ ett visst sÀtt; jag beundrar Ingmarie Dalins, Sofia Karlssons och Malin Foxdals tolkningar likavÀl som Johanssons och Bergmans. Det handlar snarare om att Christer Lindén anknyter till en del av rocktraditionen, som jag inte relaterar till. Men jag hyser en uppriktig beundran för hans skiva. Den Àr djÀrv, konsekvent i sitt uttryck och den visar ocksÄ en psykologisk och existentiell nödvÀndighet i Lindéns förhÄllande till Andersson. Förutom tolkningarna av dikterna tar sig den nödvÀndigheten ytterligare tvÄ uttryck pÄ skivan, dels i en hyllningssÄng till diktaren och dels i sÄngen »Utan dig (till min lillebror)«, dÀr Christer Lindén kÀnslomÀssigt naket och direkt tolkar saknaden efter sin bror som dödades i en smitningsolycka. Det Àr en ytterst gripande sÄng, dÀr Dan Andersson hela tiden Àr nÀrvarande: som tröst och tolkning.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.