Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Peter Gran Band, The
The Peter Gran Band
(Dusty Records)

Vad Àr problemet?

Uttrycket fanns inte i den forntid jag senast anmÀlde musik.

Men nÀr jag nu Äter gör det och har lyssnat ett antal varv pÄ The Peter Gran Band kommer detta nytida uttryck upp.

För det Àr ju ganska bra och hÀr och dÀr bra men ÀndÄ blir det jaha.

SÄ vad Àr problemet?

Jo, att Peter Gran ska bevisa mer Àn att skaffa egen identititet.

Det finns de som sÀger att mÄngsidighet Àr lika med kunnighet. Men nÀr de röda trÄdarna aldrig knyts samman kan aldrig sÄ mycket skicklighet ersÀtta innerlighet.

Peter Gran har spelat med Pilgrim och Àr med i ett tangoband och sjÀlv verkar han vela mellan rock och folkmusik.

Pilgrim för den som minns Àr ett svenskt ny-countryband - jag vÀgrar skriva americana för americana görs i USA och kan som mest fungera hÀr som förebild. Deras debut-CD var en hÀrlig hyllning till den klassiska brödra- och duosÄngen vi kÀnner frÄn bland annat Louvin Brothers. HÀrlig, men ocksÄ naiv, som avstÄndspasticher lÀtt blir.

Pilgrims platta finns pÄ Dusty Records, sÄ ocksÄ The Peter Gran Band.

Dusty Records har blivit ett nav för svensk ny-country. Den som stÄr i motsats till gammelcountryn vars krav pÄ exakt reproduktion fÄtt oss att tro att svensk country Àr lika med marknadstönteri med revolverbÀlte.

Inga jÀmförelser i övrigt, men göteborgska Dusty Records pÄminner om Stiff Records. Goda vÀnner gör plattor, ibland bara för kul, goda vÀnner medverkar pÄ varandras plattor, cirkeln snurrar internt och man kan undra för vem plattorna görs.

Troligen för de som Àlskar och för de som kÀnner igen, i den hÀr americana-hypen finns ocksÄ ett krav pÄ trygghet, man ska kÀnna igen musiken.

The Peter Gran Band breddar Dusty Records utgivning, bort frÄn den svenska nycountryn och samlarnas krets.

Plattan Àr som redan beskrivits inte oÀven. För numera vet alla inblandande hur det ska lÄta, var ett piano ska ge Floyd Cramer-fÀrg, var ungflicksstÀmmor ska ge bortombergenkÀnsla, var gitarr ska kollidera med banjo och sÄ vidare.

Allt Ă€r skrivet av Peter Gran. Som tyvĂ€rr i mycket imiterar. Det blir lite lĂ€tt bluesstök, lite sydstatsrock, lite irlĂ€ndskt, lite John Prine-fĂ€rgat, lite för mycket Neil Young och dĂ„ inte heller bra Neil Young. NĂ€r Peter Gran i »In early May« sjunger »...for the summertime...« görs det sĂ„ att direkt kĂ€nns Zombies nĂ€rvarande.

Möjligen hör man det man vill höra och kanske Àr jag strÀngare Àn behövligt. Men - nÀr texterna blir mÄngordiga och raderna lÄnga rÀcker Peter Grans röst inte till. DÄ liknar den ett mycket krympt John Lennon-omfÄng som snubblar fram i brÄdska.

SĂ€krast kĂ€nns bandet i »Two-timing darling«, som kanske Ă€r nĂ„got som aldrig fick plats pĂ„ Pilmgrims platta. HĂ€r fĂ„ngas ljuvheten sĂ„ exakt att vetskapen om att det hĂ€r gjorde Carter Family hundra gĂ„nger om, det glöms bort.

Hur The Peter Gran Band Àr pÄ scenen vet jag inget om och kanske blir plattan sÀljsuccé och fÄr ljuva rader överallt utom hÀr. Desto bÀttre och gratulerar i sÄ fall.

Fram till den stunden ger dock inledande »What the hell (am I doing here)« uttryck för vad The Peter Gran Band ska frĂ„ga sig. Just nu.

/Frank Östergren


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.