Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Olika C&E-artister
Country & Eastern Christmas
(Country & Eastern)

Bästa julskivan? Ja, kanske. Åtminstone årets märkligaste och roligaste julalbum.

Bengt Berger, världsjazztrumslagare och drivkraften bakom skivmärket Country & Eastern, samlade den 14 maj i år sina spelkompisar (bl a Jonas Knutsson och Kjell Westling) och andra musikaliska vänner (Ale Möller, Marie Selander, Monica Söderberg, Mamadou Sene, Karin Inde, Lena Willemark, Anita Livstrand m fl, se nedan) för att spela och sjunga jullåtar.

På sina egna sätt, är bäst att tillägga. För även om de flesta låtarna är gamla julbekanta så har tolkningarna knappast blivit traditionella utan här möts religiöst och profant, jazz, folkmusik och även klassisk sång i fri form- och spräckimprovisationer. Musikerna leker med instrumenten så att man både hajar till och småler en smula.

Just lekfullt och humoristiskt, allvarligt och skämtsamt, och så respektlöst att det inte kan bli mer respektfullt.

Det dubbla julalbumet finns inte i den fysiska skivhandeln utan kan = måste laddas ner digitalt från skivmärkets hemsida (www.countryandeastern.se), där en låt per dag också presenteras i form av en ljudmusikkalender.

Vilka fyndiga, skojiga och helt galna exempel på hur man kan tolka och göra om gamla julmelodier!

Partybandet, som dubbelalbumet igenom låter som en jazzmusikaliskt Kalle Anka- alternativt begravningssorkester från New Orleans på pickalurven (too much glögg för tidigt på året?!), lirar först ett heeeeeeeeeeeejdlöst ”Julpotpurri”, därpå sjunger, experimenterar och lattjar Sofia Jernberg & Lina Nyberg med ”Bereden väg för herran och Olle Persson gör en över-operatolkning (eller vad det ska vara?) av ”Hosianna”.

Också Sofia Berg-Böhm (be)visar, som vanligt och alltid, vilken bra sångerska hon är, även i duell med de flinkt spräckblåsande / spräckt och fräckt flinkblåsande musikerna (se karaktäristik ovan), i ”Det är en ros utsprungen”.

Fast roligast och mest oväntad hittills är ändå Torkel Rasmussons nytolkning av sin egen låt ”Vad önskar du dig för nånting i julklapp?” (så hette låten när Blå Tåget spelade) till komp eller snarare och ordagrant medverkan av samma C&E Party Band, vars medlemmar med sina blåsinstrument följer med och upp, kompletterar och konkurrerar med Torkel när hans röst gliiiiiider uppåt falsetten. Så skoj!

Marie Selander och C&E Party Band gör också en annorlunda, lika röst- som ljudexperimentell version av ”Tomtarnas julnatt”, (Nej, nej, några såna tomtar vill man inte ha vare sej i huset eller på tomten, även om de tipptapptipptappar på tå. För oj, vilken röra de skulle ställa med till julnattsmorronen...)

Kaya Åhlander, förr i Lundatjejbandet Röda Bönor, tolkar ”Sjömansjul på Hawaii” medan ”Nu är det jul igen” blivit en duett mellan Gunnel Mauritzon och Ale Möller, den förstnämnda på sång och den andre på munspel.

Monica Söderberg – en annan av våra bästa svenska folk- och vissångerskor – sjunger sen om ”Mössens julafton”, innan julbudskapet blir mer stillsamt och allvarligt med Nicolai Dunger och ”Du talar genom mig”. (Det är väl Dunger, tror jag, som både spelar piano och sjunger eller?)

Fast det dröjer förstås inte länge förrän jullekandet med ord och toner är igång igen – i form av dans-kring-granen-lekledaren Ale Möllers högst personliga tolkning av ”Morsgrisar är vi allihopa, allihopa, allihopa...” Ja, för nu sjunger han också och spelar mandola,

Niklas Rådström deklamerar en (sin egen?) delvis omdiktad(e) version av Viktor Rydbergs juldikt om ”Tomten” och på själva julafton ska förstås – vem annars? – om inte den älvdalska tomtemoran Lena Willemark sjunga vår nya julstandardsång, nämligen ”Ser du stjärnan i det blå”. Alltså det det hjälps inte, det händer nåt konstigt med mej varje gång som Lena sjunger...

Fast Partybandet kan naturligtvis inte hålla sej lugna, tysta och fina utan fortsätter att köra ett par korta, snabba avantgardeversioner av ”Den där jävla fru Söderström” och ”Räven raskar” som extranummer – trots att nu ska julen vara över och snart blir det gott (?) nytt år...

För att nämna några medverkande och sånger på 2007 års bästa julskiva. Jo, det tror jag minsann!

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.