Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Holscher, Nathan
Even The Hills
(Self released/ HemifrÄn)

Det Ă€r alltid lika roligt nĂ€r man fĂ„r hem en skiva som man blir fullstĂ€ndigt golvad av. Nathan Holscher har ett album tidigare i bagaget som tydligen rönte lite uppmĂ€rksamhet i framförallt Belgien och Holland men med »Even The Hills« mĂ„ste det bara vara en tidsfrĂ„ga innan han nĂ„r ut till en större publik. Jag hoppas verkligen det för det hĂ€r Ă€r sensationellt bra! Nathan Holscher har samarbetat med Ric Hordinski ( ex. Over The Rhine ) som sitter i producentstolen och de har lyckats fĂ„ fram en vĂ€ldigt spĂ€nnande ljudbild med mycket rymd som fĂ„r lĂ„tarna att blomma ut ordentligt. NĂ€r jag lyssnar tĂ€nker jag lite pĂ„ hur Joe Henry lĂ„ter pĂ„ sina egna skivor och de han producerat, lite av samma kĂ€nsla fast med ett nĂ„got lĂ€ttare anslag.

Nathan Holscher kan man sortera in i americana facket och det med ett koppel vÀldig starka lÄtar som andas en hel del svÀrta. Jag mÄste dock pÄpeka att det som Àr sÄ skönt Àr att han lÄter lite ljus sippra in mellan gardinerna vilket gör att lyssningen blir Ànnu mer intressant. Nathan Holscher kan verkligen konsten att skriva lÄtar som Àr insiktsfulla, vackra och fyllda med melodislingor som man inte kan vara utan. De fÀster snabbt och tÄl att lyssnas pÄ om och om igen. Det pÄminner lite ibland om en sÄdan gigant som Townes Van Zandt, samma osvikliga sÀtt att skriva pÄ men gjort med en högst egen personlig touch.

Med en liten sÀttning musiker lyckas de mÄla upp stÀmningar som verkligen tar tag i mig som lyssnare och de vÀgrar slÀppa taget förrÀn den sista tonen klingat ut. Den akustiska gitarren sitter i högsÀtet och med sig pÄ den musikaliska resan följer instrument som trummor, bas, en pockande banjo och en pedal steel som viner lite ödsligt. De backar upp lÄtarna pÄ ett förtrÀffligt sÀtt. Arrangemangen Àr noggrant utförda, inte en ton ligger fel och det Àr helt oemotstÄndligt. Jag kapitulerar helt.

Nathan Holscher kan konsten att variera sitt uttryck med en röst som bÄde kan vara skör, melankolisk och lÄta resignerad. Det Àr det perfekta instrumentet att förmedla vad han har pÄ hjÀrtat och Nathan Holscher lÄter som en livserfaren man lÄngt Àldre Àn sina blott 25 Är. Han har det dÀr lilla extra och hans ord Àr som ren poesi.

Det har kommit fram en hel del nya unga singer/songwriter namn i Ă„r, men Nathan Holscher Ă€r tveklöst det starkaste kortet för han har med »Even The Hills« skapat ett litet mĂ€sterverk att lyssna pĂ„ för vĂ€nner av americana. Det Ă€r bara att upptĂ€cka!

/Johan Annetorp


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.