Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Johns, Sara
Big Love in A Small Town
(BNA/SonyBMG Nashville)

Vi fÄr nog gÄ tillbaka tio Är, till 1997, för att hitta en lika övertygande countrydebut som »Big Love in A Small Town« med Sara Johns frÄn Pollard, Kentucky. DÄ debuterade Lee Ann Womack med en samling weepers av klassisk dignitet och Sara Evans med stilren honky tonk genomsyrad av countrymytologi.

Sara Johns gör bÄde och. Hon anknyter till sÄngerskor och lÄtskrivare som Loretta Lynn och Tammy Wynette, för att ta de tvÄ som blivit de emblematiska, men inte nödvÀndigtvis sanna, motpolerna. Men vi finner ocksÄ samma genomreflekterade förhÄllande till traditionen hos Sara Johns som hos till exempel Patty Loveless. Hon har inte ett naivt förhÄllande till hjÀltinnorna; Sara Johns placerar in sin musik i en tradition, skriver och sjunger i samma anda som förebilderna men ocksÄ i förhÄllande till dem.

Till en början dominerar up tempo-lĂ„tarna. ÖppningsspĂ„ret »When Do I Get to Be A Woman« Ă€r ett blue collar-feministiskt anthem i en stil som gĂ„r tillbaka pĂ„ Loretta Lynn och som flitigt exploaterats av unga sĂ„ngerskor de senaste tjugo Ă„ren; det Ă€r bland annat dĂ€rför som den kommersiella countryn Ă€r samtidens mest konsekvent feministiska populĂ€rmusik. NĂ€sta spĂ„r, »If You Could Hold Your Woman«, Ă€r en uppgörelse med den machistiska spritkulturen, fast mer ironisk och godmodigt gycklande Ă€n tragiska mĂ€sterverk som Martina McBrides »Cheap Whiskey« och »Here I Am« med Patty Loveless.

Tredje spÄret, »A Lot to Let Go Of«: den stolta kvinnans ruelse över att hon slÀppte nÄgot som kunde blivit hur bra som helst; Änyo en omvÀndning av countryns könsstereotyper dÀr det Àr kvinnan som drabbas av sin istadighet. FjÀrde spÄret »Baby My Heart« Àr en stark ballad dÀr Sara Johns Äterkallar en proletÀr uppvÀxt (»My roots run deep down a dirt road«) som gjort henne sjÀlvstÀndig, men sÄngen uttrycker ocksÄ ömhet och sÄrbarhet. Och sedan kommer den traditionsenliga hyllningen till smÄstaden pÄ USA:s baksida (eller dess egentliga centrum), »Big Love in A Small Town«, vinklad med fantasi, ironisk elegans och gott humör.

PÄ halva skivan tÀcker Sara John in de flesta klassiska uttrycken för countrykulturen. Hon vinklar dem ytterligare och fÄr Àven med en frÀck kommentar till den felslagna kÀrlekens, eller erotiska attraktionens, förbannelse i »He Hates Me«, ett kÀrleksminne laddat av vemod och ÄterhÄllen sexualitet i »Touch Me« och en barndomsinteriör av Dolly Parton-dimensioner i »Muddy Water« (dÀr Àven melodin Àr vintage Parton).

Och allt ramas in i suverÀnt stilrena countryarrangemang. Russ Pahl, Paul Franklin och Mike Johnson slÀnger ivÀg expansiva steelackord och snygga dobrolicks en masse. Larry Franklins fiddle ligger hela tiden pÄ lur, för att lyfta fram melodin eller för att höja uttrycket till Àn högre nivÄer med lekfullt pregnanta inpass. Kenny Greenbergs och Pat Buchanans gitarrer hugger med honky tonk-traditionell finess.

SÄ bildar text och musik en organisk helhet, en helhet som ner i minsta detalj andas bÄde stark traditionsmedvetenhet och absolut stilintegritet. Sara Johns har en kraft och udd i rösten, som uttrycker bÄde sjÀlvmedvetenhet och sÄrbarhet, och en bÀrkraft som gör melodierna rÀttvisa. Alla sÄngerna Àr original, co-writes som visar att Sara Johns inte blott Àr en fantastisk sÄngerska, utan ocksÄ en personlig lÄtskrivare.

Som vanligt görs den bÀsta countryn i Nashville. DÀr vÄrdas traditionen, men ocksÄ insikten om hur en till sitt sjÀlva vÀsen kommersiell musikform förÀndras med bibehÄllen vÀrdighet och integritet.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.