Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Lägg av! Ni fattar ingenting - Göteborgsprogg 1970–1980
(Bonnier Amigo/MNW Klassiker)

Den här plattan har allt som SVT:s nyss visade, välgjorda och uppmärksammade ”Upp till kamp” missade. Festen, hånglet, den frustrerade tonårssexualiteten och rockröjet. För där ”Upp till kamp” var gravallvarlig och långsam var den musikaliska verkligheten oftast mer pang på med glimten i ögat och oftast utan någon djupare tanke. Västkustens variant av progg var mer Rolling Stones, Nazareth och T Rex än näverlurarna och bongotrummorna från Stockholm som hela tiden hade ett pretentiöst intellektuellt konstnärligt anslag.

Det mesta här har förstås hörts förut: Nationalteatern, Motvind, Nynningen, Dom Smutsiga Hundarna, Ensamma hjärtan och proggens svanesång Tältprojektet. Men två cd:n med smart valda och väl mixade röda låtar är ett mer korrekt soundtrack till den här tiden än vad ”Upp till kamp” klarade av att skildra. En perfekt ingång för nya generationer och en rolig nostalgitripp för oss som var med.

BonnierAmigo med Lars Nylin i spetsen fortsätter sin kulturgärning med att dokumentera den svenska musiken från förr på ett förstklassigt sätt.

/Anders Sundin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.