Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jimmy Sturr and his Orchestra
Come Share the Wine
(Rounder)

Vem kommer pÄ idén att göra ett frÀsande polkaarrangemang med stötiga trumpeter, insmickrande saxar och sprittande dragspel av det gamla plÄgoriset »Dominique«? Och vem kommer undan med det? Det finns nog bara en, och det Àr Jimmy Sturr.

Jimmy Sturr öppnar sin nya skiva »Come Share the Wine« med en lagom instĂ€llsam och hurtfrisk sak, »Dancin’ with Rosie«, med perfekt balans mellan blĂ„ssektionen och dragspelen, fyllt av oförfalskad glĂ€dje och ett allt avvĂ€pnande svĂ€ng. Som nummer tvĂ„ fĂ„r vi sedan »Dominique«, en av de vĂ€rsta sĂ„nger jag vet men lik förbaskat sitter jag med ett fĂ„nigt flin och stampar takten och funderar pĂ„ att dra runt med min arma hustru i en polka genom lĂ€genheten. Det Ă€r, rĂ€tt och slĂ€tt, fruktansvĂ€rt bra. Det blir inte sĂ€mre av att den charmerande sĂ„ngerskan med det underbara namnet Gennarose i nĂ€sta spĂ„r tröskar genom allt som pĂ„stĂ„s vara farligt för oss (nikotin, kaffe, gin och tonic), för att landa i slutsatsen att ingen sĂ€ger att det Ă€r farligt med polka; man kan bĂ„de »eat, drink, and even smoke a polka«.

Gennarose hörs ocksÄ i en duett med saxofonisten och sÄngaren Johnny Karas i balladen »Come Share the Wine« med snygg melodi och tidlösa danshalls- och swingstÀmningar. Variationen Àr som vanligt sanslös, Àven om vi den hÀr gÄngen inte fÄr nÄgra country- eller rockklassiker, mer Àn nÄgra snuttar frÄn »The Battle of New Orleans« som fogats in i ett annat nummer. Men det gör inte sÄ mycket. Det vi fÄr Àr gott nog och lÄngt mer dÀrtill. Och det viktigaste, det blir aldrig töntigt eller buskissrtat. Allt Àr underordnat ett funtionellt syfte. Det handlar om dansmusik, om polkor att dansa till natten igenom.

Men man kan aldrig lura en pardansande publik. SvÀnget Àr omutligt, liksom precisionen i arrangemangen. Det Àr musik med sjÀl, finess, humor och kÀrlek. Det Àr alltsÄ helt oemotstÄndligt.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.