Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lekman, Jens
Night falls over Kortedala
(Service)

Tidigare: FörvÄnad över sakernas tillstÄnd, förvÄnad över att musiken tystnade, över att spÀnningen var borta, att nyfikenheten dött, att orden fastnat i halsen.

Nu: Överrumplad. Åter igen.

Ute regnar det, inne Àr luften kvav. Natten har blivit morgon och jag ser varken fördelar eller nackdelar med det ena eller det andra. Kaffet börjar bli kallt, nÄgra tankar pÄ frukost existerar inte. Och jag tror jag vet, men blir lika överraskad varje gÄng. Tror att jag vet hur jag mÄr, hur jag borde kÀnna, vad som förvÀntas av mig. Fast hur hemskt situationen Àn Àr kÀnner jag just nu endast pÄpasslig glÀdje över att Jens Lekman, 26, Àr den som sjunger för mig.

Lekmans röst har nÀmligen en inbyggd verkan som alltid pekar uppÄt, som för glÀdje med sig hur mycket sorg och leda som Àn finns skrivit i texthÀftet. I rösten finns Àven samma slags patos som hos Scott Walker, den dÀr speciella egenskapen som kÀnns som knivar och kramar samtidigt. Och den har Jens Lekman haft sedan den första vinylsjuan, den har följt honom pÄ alla hans lÄtar och denna egenskap kommer han förhoppningsvis aldrig att förlora.

Det som utgör en skillnad mot tidigare Àr att de fÄ procent som saknats musikaliskt nu har sprungit ikapp och tillsammans bildat en stark armé av hundra enheter.

»Night falls over Kortedala« Àr sÄ storslaget orkestrerad, sÄ sjÀlvsÀkert konstruerad att varje sekund kÀnns vÀrd att vÀnda och vrida pÄ. HÀr finns samplingar, hÀr finns blÄsinstrument, hÀr finns strÄkar och piano, hÀr finns flygande melodier som vÀgrar landa. Mixen av olika yttryck, att ett enda album pÄ tolv lÄtar kan rymma ett sÄ brett spektra men ÀndÄ kÀnnas fullstÀndigt naturligt, Àr imponerade. Det Àr en collageteknik som fÄr musiken att bli blÀndande vacker och mystifierande magisk. Men Àven ett renodlat pophantverk av mÀsterliga mÄtt.

SÄ nÀr en lÄng man med skÀgg och glasögon startar vad som gÄr att jÀmföra med en nÀtsida om allting rootsy Är 2038 sÄ Àr det mycket möjligt att Jens Lekman Àr den person som kommer att representera det som Dylan representerar nu.

För i Lekmans texter finns det romantiska, det humoristiska, det vardagliga, det melankoliska; allt det som utgör ett liv. Det som kÀnns sjÀlvupplevt Àr samtidigt allmÀnmÀnskligt. AvsÀndaren och mottagaren Àr inte Ätskilda utan i stÀllet som en förenad kropp som delar erfarenheter och upplevelser.

Ett gemensamt givande och tagande som utgör essensen i Lekmans alla produktioner.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.